Miercuri, 9 decembrie, a avut loc, pe Aleea Personalităților din Cimitirul Rulikowsky Oradea, dezvelirea monumentului comemorativ dedicat primului fotograf orădean, Mezey Lajos. Monumentul a fost realizat după proiectul renumitului sculptor orădean Deák Árpád.

În acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea și 140 de ani de la moartea primului fotograf orădean Mezey Lajos. Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Episcopia Romano-Catolică Oradea, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal au pregătit o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment aniversar. Evenimentele, organizate sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, au fost programate iniţial pentru luna octombrie. Cum însă pandemia Covid-19 a afectat sănătatea unor persoane implicate în proiect, mare parte dintre activităţi au fost reprogramate în luna decembrie a acestui an, dar şi anul 2021.

Un astfel de eveniment a avut loc miercuri, 9 decembrie 2020, la ora 11.00, pe Aleea Personalităților din Cimitirul Rulikowsky Oradea. În această zi a fost dezvelit monumentul comemorativ dedicat artistului fotograf Mezey Lajos, realizat după proiectul renumitului sculptor orădean Deák Árpád. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de socializare a Asociaţiei Euro Foto Art.
Din cauza reglementărilor sanitare speciale în vigoare, la eveniment nu a fost invitată nici o personalitate oficială, iar participarea publicului nu a fost permisă.
În cadrul transmisiunii live au fost rostite discursuri de către reprezentanții celor două instituții organizatoare: Angela Lupșea, directoarea Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, curatorul și coordonatorul Proiectului aniversar. Cu această ocazie, a fost expusă pe un șevalet placa comemorativă realizată tot după proiectul renumitului sculptor orădean Deák Árpád. Această placă urma să fie instalată pe peretele casei construite de Mezey Lajos, din strada Episcop Mihai Pavel nr. 5, imobil în care a funcţionat şi primul său atelier de fotografie, între anii 1852-1876. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil, pentru că, din cei 9 locatari ai imobilului, o persoană nu şi-a dat acordul în scris. Tot miercuri a fost prezentat și catalogul jubiliar, editat în alb-negru, apărut în îngrijirea editurii Euro Foto Art. Catalogul a fost tipărit în condiții tehnice deosebite la Tipografia Honterus din Sibiu. Acesta este editat în limbile română, maghiară și engleză și cuprinde, pe lângă rezumatul comunicărilor, fotografii ale artiștilor fotografi contemporani  din Oradea, dar și o serie din cele realizate de Mezey Lajos aflate în patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, precum și cu reproducerile picturilor aflate în patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice Oradea și a Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal.