În fiecare an, Oradea sărbătorește comunitatea maghiară locală, printr-un eveniment care promovează bogata tradiție culturală și artistică a comunității maghiare, precum și istoria comună pe care o împărtășim.

Ediția 2024 a Zilelor Culturii Maghiare Oradea se desfășoară în perioada 20-21 august și cuprinde numeroase activități culturale: spectacole de dans susținute de ansambluri din Oradea, Berettyóújfalu, Debrețin și Budapesta, un târg de produse agricole și de artizanat, un spectacol de teatru, ceremonia de sfințire a pâinii și mult așteptatele care alegorice cu flori.

Și anul acesta, patru care alegorice vor poposi în Piața Unirii în dimineața zilei de 21 august, unde vor putea fi admirate până seara la ora 19.00. Cele patru care alegorice care vor ajunge anul acesta din orașul Debrețin în Piața Unirii din Oradea reprezintă: „Nufărul” - carul comun al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Poștei Maghiare și carul Centrului de Formare Profesională din Debrețin.

Programul Zilelor Culturii Maghiare

În perioada 17 - 21 august, în Piața Unirii din Oradea, între orele 10.00 - 22.00, va avea loc un târg de produse agricole și artizanat. În 20 august, Piața Ferdinand va găzdui, de la ora 19.00, un spectacol de dans popular, susținut de Grupul de Dans Popular Bajnóca din Berettyóújfalu. De la ora 19.30, va avea loc sfințirea și distribuirea pâinii noi, prilej cu care reprezentanții cultelor istorice maghiare vor binecuvânta pâinea nouă. În 21 august, evenimentul se va desfășura în Piața Unirii, după următorul program: între orele 10.00 - 10.30 - prezentarea carelor alegorice; 10.00 - 19.00 - expoziția carelor alegorice; 16.30 - spectacol de dans, echipa de majoretele Mystique Oradea; 17.00 - spectacol de dans, Ansamblul de Majorete din Debrețin; 17.30 - spectacol de dans, Ansamblul de Dans Popular Főnix; 18.00 - spectacol de dans, Clubul de Dans Sportiv “Dance Universe”; 18.30 - Orchestra de suflători ai Școlii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló.

De la ora 19.00, la Teatrul de Stat Oradea, va avea loc spectacolul de dans „Ecoul Carpaților”, susținut de Ansamblul Național Maghiar din Budapesta. Biletele cu loc pentru spectacolul de la teatru se vor putea prelua de la casieria Teatrului Szigligeti Oradea începând de vineri, 16 august. Accesul la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Maghiare Oradea este un eveniment organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea. Parteneri: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, Asociația Civică Maghiară, Asociația Sfântul Ladislau, Teatrul Szigligeti Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor.