Orașul de pe Crișul Repede va găzdui, între 5 și 7 mai 2022, „Conferințele Dilema veche”. Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” sunt un proiect itinerant, având până acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începând din acest an, Oradea.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este „Comedia lumii”. În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Oradea: psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, profesoara de literatură comparată și scriitoarea Adriana Babeți, criticul de teatru George Banu, binecunoscutul actor Marcel Iureș și Teatrul Act. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, spectacole de teatru, dialoguri publice și o lansare de carte.

Programul complet este următorul: joi, 5 mai, Sinagoga Neologă Sion, de la ora 18.00: Daniel David, conferință: De ce râd românii: elemente de psihologie a umorului; ora 19.00: Lansare de carte: Viață și teatru pe Scena lumii, de George Banu; ora 19.30: Adriana Babeți, conferință: Să râzi? Să plângi? Despre râsu’-plânsu’ lumii noastre - intrarea la aceste evenimente este gratuită.

Vineri, 6 mai, la Teatrul Regina Maria, de la ora 19.00: Rosto, spectacol de teatru după I.L. Caragiale. Cu Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader. Regia: Alexandru Dabija. O producție Teatrul Act; de la ora 20.30: Dialog public cu Marcel Iureș și George Banu. Moderator: Sever Voinescu - biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate online, de pe platforma Eventim, accesând link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/rosto-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-582086/event.html și de la casieria Teatrului Regina Maria.

Sâmbătă, 7 mai, la Teatrul Regina Maria, de la ora 19.00: Moș Nichifor, spectacol de teatru după Ion Creangă. Cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. Regia: Alexandru Dabija. O producție Teatrul Act; de la ora 20.30: Dialog public cu Marcel Iureș și George Banu. Moderator: Sever Voinescu - biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate online, de pe platforma Eventim, accesând link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/mos-nichifor-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-582091/event.html  și de la casieria Teatrului Regina Maria.

„Conferințele Dilema veche” sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.