Astăzi, poetul Gheorghe Vidican, unul dintre cei mai notorii poeţi bihoreni, îşi aniversează ziua de naştere. Poate cel mai frumos cadou pe care autorul şi l-a făcut sieşi, a fost lansarea, cu trei zile înainte de aniversare, a celui mai nou volum de versuri, Pivniţa din Horn.

Apărut la Editura Charmides (Bistriţa, 2017), volumul Pivniţa din Horn a fost lansat în Cetatea Oradea în seara zilei de luni, 24 iulie. Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, Direcția Patrimoniu Imobiliar, Serviciul Management Cetate, Academia Civică Bihor și Editura „Aureo” Oradea. Un număr mare de orădeni au răspuns invitaţiei poetului, inclusiv senatorul Cornel Popa, Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, sau protopopul ortodox Dorel Rus, criticul literar lect. univ. dr. Ioana Cistelecan, precu şi o serie de poeţi şi scriitori bihoreni. Momentele muzicale au fost susținute de artiștii Alexandrina și Florian Chelu Madeva. Despre biografia poetului Gheorghe Vidican a vorbit, în deschiderea evenimentului profesor Maria Letea, reprezentat al Fundaţiei Academia Civică. Aceasta a subliniat că nu este prima dată când Academia Civică îl prezintă pe Gheorghe Vidican, fiind o onoare participarea la lansarea celui de al 17-lea volum. Despre Pivniţa din Horn a vorbit conf. univ. dr. Dan H. Popescu.

„Noul volum lansat de Gheorghe Vidican este o provocare începând chiar de la titlu. Încercând să aflu semnificaţia Pivniţei din Horn mărturisesc că nu am ajuns la un rezultat satisfăcător”, a spus Dan H. Popescu. „Poetul Gheorghe Vidican are o mare forţă de dislocare a realului. Un real pe care-l îl fragmentează şi îl recompune într-un alt registru. În acest context, prin titlul suntem provocaţi să căutăm adâncimile horn şi înălţimile din pivniţă”, crede criticul. Dan H. Popescu a mai subliniat că volumul este un spaţiu al amintirilor. Sunt amintiri din copilărie, îmbinate cu imagini din călătoriile recente ale poetului, dar şi cu imagini din grădina casei sale. „În poemele lui Gheorghe Vidican se regăsesc şi contrastează imagini ale cochiliei de melc şi ale corăbierului. O parte din eul poetului s-ar retrage în cochilia sa, în timp ce cealaltă parte a sa s-ar avânta în lume”, a mai subliniat acesta. „Pivniţa din Horn este un volum în care Gheorghe Vidican construieşte poeme. Porneşte de la imagini repetitive, care ar putea fi greşit înţelese drept obsesii, dar cărora le găseşte de fiecare dată valenţe diferite. Există imagini pe nu le-am înţeles, dar care am simţit că spun ceva. Ele pot fi nimic. Pot fi neantul, dar şi neantul înseamnă ceva”, a încheiat conferenţiarul, îndemnând potenţialii cititori să accepte provocarea poetică a Pivniţei din Horn.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.