Începând cu luna septembrie a anului 2019, graţie unui proiect pe fonduri europene câştigat de Consiliul Judeţean Bihor, se vor efectua lucrări de modernizare a scenei Teatrului Regina Maria. Din acest motiv, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea va avea loc în luna iunie.

 

Anul acesta, Festivalul de Teatru Scurt, organizat în cadrul celei de-a VI-a ediţii FITO, ajunge în cel de-al XXV-lea an. Înscrierile au început în data de 4 februarie, ultimul apel fiind stabilit pentru data de 23 aprilie. Un element de noutate important este organizarea festivalului în perioada 1-9 iunie 2019. Conducerea Teatrului Regina Maria a luat această decizie pentru că în septembrie scena teatrului va fi modernizată printr-un proiect pe fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Bihor. Aşa cum a explicat Victoria Balint, şef birou proiecte culturale, organizarea FITO în sezonul estival are însă o serie de avantaje, printre care evitarea suprapunerii cu alte festivaluri din ţară, dar şi întâmpinarea publicului cu o serie de spectacole stradale, care vor fi posibile graţie temperaturilor favorabile. În plus, şi anul acesta organizatorii mizează pe dezvoltarea componentei internaţionale a festivalului, orădenii având astfel ocazia de a viziona spectacole de top de peste hotare.

Festivalul de Teatru Scurt, unul dintre cele mai longevive festivaluri din România, îşi va păstra formatul – concurs. Criteriile principale de înscriere sunt următoarele: spectacolele trebuie să se încadreze în specificul Festivalului de Teatru Scurt (maximum 100 de minute fără pauză) și să fi avut premiera în perioada 1 ianuarie 2018 – 23 aprilie 2019 (cu condiția să nu fi participat la ediția trecută a Festivalului de Teatru Scurt).

Spectacolele selectate pentru a participa la secţiunea concurs vor fi anunţate până la data de 1 mai 2019.