Cea de-a șasea ediție a Festivalului muzicii clasice „Simfoniile Toamnei” debutează astăzi, 12 noiembrie, la Oradea. Evenimentul este organizat de Filarmonica orădeană și aduce în urbea de pe Crișul Repede nume sonore din lumea muzicii clasice.

Șapte concerte, atât simfonice, cât și camerale şi corale sunt incluse în ediția din acest an a Festivalului „Simfoniile Toamnei”, eveniment ce se desfășoară la Oradea, în perioada 12-22 noiembrie.

„Primele patru ediţii au avut loc sub genericul „Săptămâna muzicii clasice”, deoarece toate concertele au avut loc în cadrul unei singure săptămâni. A cincea, şi acum a şasea ediție, se desfășoară de-a lungul a două săptămâni. Experienţa de anul trecut, când am trecut la acest sistem de festival întins pe două săptămâni, ne-a demonstrat că suntem pe drumul cel bun. Afluenţa publicului la festivalul de anul trecut a fost mult mai mare”, a spus, într-o conferință de presă, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Festivalul debutează în această seară, de la ora 19.00, melomanii orădeni având ocazia să se bucure de prezența a doi instrumentiști de valoare - Gabriel şi Simina Croitoru, la vioară, care vor marca, alături de Croitoru String Virtuosi, „Un secol de muzică tradiţională românească pe scena Filarmonicii”.

Din programul serii vor face parte: Gr. Dinicu: Ceasornicul; Hora lui Dobrică; Hora 7 scări; G. Enescu: Arie și Scherzino; Nocturnă; Gr. Dinicu: Căruța poștei; C. Porumbescu: Balada; Gr. Dinicu: Hora Staccato; G. Enescu: Balada; C. Dimitrescu: Dans Țărănesc; Gr. Dinicu: Hora Țiganilor din România; Hora Mărțișorului și Ciocârlia.

„Am certitudinea că anul acesta vom avea o afluenţă foarte mare a publicului. Deja constatăm o cerere foarte mare la casa de bilete pentru concertul de deschidere. Sperăm că festivalul nostru va avea un rol din ce în ce mai important în viaţa muzicală a oraşului nostru. Intenționăm să continuăm această tradiţie şi în anii ce urmează”, a mai spus Foica. Acesta a precizat că abonamentele sunt valabile pentru toate concertele.

Programul celorlalte concerte din festival va fi prezentat în edițiile viitoare ale ziarului nostru.