Ediția a VI-a a Festivalului Internațional „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” va debuta miercuri, 10 ianuarie, la ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea. Cu această ocazie va fi vernisată ediția a XII a Salonului Internațional al Artiștilor Fotografi România și Maghiari de Pretutindeni.

 

În cadrul Festivalului va fi sărbătorită Ziua Artei Fotografice în România (11 ianuarie), care este totodată și ziua de naștere a artistului fotograf Carol Pop de Szathmári. În continuarea festivității va fi vernisată ediția a XII a Salonului Internațional al Artiștilor Fotografi România și Maghiari de Pretutindeni, organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Vor fi expuse 100 de fotografii alb-negru și color realizate de artiștii fotografi români și maghiari din Austria, Croația, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Serbia, Slovacia, Spania, SUA, România, Ucraina și Ungaria. Din România vor fi prezenți pe simezele Galeriei artiști fotografi români și maghiari din București, Carei, Cluj Napoca, Craiova, Galați, Gheorgheni, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș și Zalău. Publicul va putea descoperi mai multe genuri ale artei fotografice: portrete, peisaje, socio-fotografii, esee, dar și fotoreportaje artistice, nuduri sau macrofotografie.

Prin acestă expoziției artiștii fotografi maghiari și români de pretutindeni vor să sărbătorească cu demnitate și respect Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) și Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie).

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 ianuarie 2018, la ora 18.00, în Galeria „Euro Foto Art”.

Publicul prezent la eveniment va fi salutat de artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și directorul Festivalului Internațional de Fotografie. Lucrările vor fi prezentate de poetul Ioan Moldovan și redactorul Szűcs László. Mometele muzicale ale vernisajului vor fi oferite de artistul Nicolae Moranciu (chitară și voce).

Asociația Internațională „Euro Foto Art” a inițiat în urmă cu șase ani organizarea primei ediții a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, cu scopul de a duce în actualitate personalitatea și lucrările primului fotoreporter din lume (care a fotografiat un război de la început până la sfârșit). Un alt scop al Festivalului este organizarea în România și în diferite țări ale Europei de expoziții de artă fotografică contemporană de calitate, demne de personalitatea cunoscutului fotograf.

Ediția a XII a Salonului Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de Pretutindeni, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” va rămâne la dispoziția publicului până pe 2 februarie, galeria putând fi vizitată în zilele de lucru, între 08.00 și 19.00. Accesul publicului este gratuit.