Începând cu data de 22 iulie, publicul iubitor de artă fotografică va avea posibilitatea de a admira o expoziție deosebită de artă fotografică din Republica Moldova, în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria Euro Foto Art, Centru Expozițional FIAP Oradea - România (Piața 1 Decembrie nr. 12).

De această dată pe simezele cunoscutei galerii vor fi instalate lucrările reputatului artist fotograf Iurie Foca din Chișinău (R. Moldova), vicepreședintele pentru Republica Moldova, precum și membru creator al Asociației Internaționale Euro Foto Art.

Membru al Uniunii Artiștilor Fotografi și Artiștilor Plastici din R. Moldova, a fost fotoreporter al publicațiilor: Inginerul, Sănătate-Om-Societate, Jurnal Național - ediție de Chișinău, Mesagerul, Atelier etc. Din anul 1996 este șeful laboratorului Muzeului Național de Artă al R. Moldova. Cu lucrările sale a participat la o serie de Concursuri Internaționale de Artă Fotografică organizate în: Austria, Brazilia, Cehia, Franța, Egipt, Japonia, Federația Rusă, Polonia, Macedonia, Marea Britanie, R. Moldova, România, Ucraina și  Uzbekistan, care au fost distinse cu nenumărate premii și medalii. De asemenea, din lucrările sale au fost organizate expoziții în Chișinău și în România (Oradea și Craiova). Iurie Foca afirmă despre arta fotografică următoarele: „Consider ca trăsătura principală care deosebeste fotografia de alte arte vizuale este acea „clipă oprită” - un instantaneu din viața ce ne înconjoară și în care trăim. Prefer să nu regizez această clipă, ci s-o surprind, uneori intuind-o, alteori - chiar întâmplător… Îmi plac și respect şi alte viziuni, dar ele mă caracterizează mai puţin. Îmi place portretul și nu fug de privirea directă a personajului ochi în ochi cu obiectivul, ba chiar o caut… Fotografia trebuie să vorbească, să transmită un mesaj, fie chiar și exclusiv estetic… Ea nu trebuie neaparat să placă – trebuie să emoționeze, să te pună pe gânduri… Apreciez mult laconismul  în fotografie”, a spus artistul. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 22 iulie, la ora 18.00, și va fi transmis online de pe adresa de facebook al Asociației Internaționale Euro Foto Art. Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către artiștii Formației Duo Varadiensis, Lucian Malița (vioară) și  Thurzó Sándor József (violă), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul românesc. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până în  de 13 august 2020 şi va putea fi vizitată în zilele lucrătoare, între orele 08.00 – 19.00. Accesul publicului va fi gratuit.