Orădenii sunt așteptați joi, 31 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, la o seară simfonică de excepție, sub bagheta maestrului Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii orădene. Partea solistică a concertului va fi susținută de tânărul violonist de excepție Roman Kim, prezent în dublă calitate la Oradea, de interpret și compozitor.

În programul acestui concert sunt înscrise lucrările: uvertura Bărbierul din Sevilla, de Gioacchino Rossini, Concertul pentru vioară și orchestră, de Roman Kim, și Simfonia a VI-a „Pastorala” în Fa major, op. 68, de Ludwig van Beethoven.

Partea solistică a concertului va fi susținută de tânărul violonist Roman Kim (Germania). A început studiul viorii la frageda vârstă de patru ani, iar la vârsta de șapte ani, devine câștigătorul unei competiții naționale. Din 2000, studiază la Școala Centrală de Muzică din Moscova, obținând bursa de studiu oferită de Fundația „Mstislav Rostropovich”. Și-a continuat studiile la Universitatea de Muzică din Köln, la clasa cunoscutului pedagog Viktor Tretiakov. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer. În timpul carierei sale, a realizat numeroase concerte în Germania, Spania, Israel, Italia, Rusia și Coreea de Sud. După obținerea premiului I la Concursul Internațional din Köln, debutează ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln. După concert, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: „Niciun alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute”. Tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului prin abordarea unor lucrări clasice complexe dar şi prin transcrierea (Bach: Badinerie, Air) sau compunerea unor noi opusuri (Trei romanțe pentru vioară și pian, I Brindisi, Concert pentru vioară și orchestră). Roman Kim cântă pe o vioară „Superior” Alexander Hazin.