Melomanii orădeni sunt invitați joi, 6 octombrie, de la ora 19.00, în sala Enescu – Bartok a Filarmonicii, la un concert simfonic, „Surpriză”, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Jankó Zsolt.

În program: Joseph Haydn (Pavel Vranicky, Paul Wranitzky) - Octet pentru suflători în Fa Major; Wolfgang Amadeus Mozart - Serenada nr. 13 în Sol Major K 525 Eine Kleine Nachtmusik și Joseph Haydn - Simfonia nr. 94 în Sol Major, „Surpriza”.

Dirijorul Jankó Zsolt s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004, a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006, a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti.

Între anii 2005-2007, a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti și Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, pe lângă concertele simfonice din cadrul stagiunii, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat, totodată, numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română şi Opera Maghiară din Cluj, în instituția din urmă deținând din anul 2010 și funcția de dirijor permanent. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj, a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria), a dirijat, în 2007, Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010, a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria), dar şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Între anii 2010-2015, a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea și pe platforma bilete.ro, aici: https://www.bilete.ro/concertul-surpriza/

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary