Ludwig van Beethoven și Leonard Bernstein sunt doi compozitori inovatori, care aparent nu au nimic în comun.

Concertul care îi va aduce pe cei doi în „armonie” va avea loc joi, 8 februarie, începând cu ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”. Dirijorul Janko Zsolt se va afla la pupitrul orchestral cu un program care poate fi revoluționar, romantic, energic sau poate chiar melancolic: Uvertura „Egmont” de Ludwig van Beethoven, cu caracterul său revoluționar, Suita „West Side Story” de Leonard Bernstein, cu romantismul filmelor americane de la jumătate secolului XX, și „Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21” de Ludwig van Beethoven, cu un Beethoven tânăr și energic, care își definitiva din ce în ce mai pregnant stilul individual în genul simfonic și nu numai.

Jankó Zsolt a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția. În plus, a avut ocazia să participe la numeroase cursuri de perfecționare sub îndrumarea unor maeștri, precum: Péter Eötvös, Zoltán Peskó, Octav Calleya, Emily F. Brown, David Zinman, Ivan Fischer. Între anii 2005-2007, el însuși a predat la Universitatea din Oradea și, în calitate de dirijor, coordonează concerte educative pentru tineret. Cariera lui Jankó Zsolt se desfășoară pe plan internațional, dirijorul aflându-se frecvent în fața unor orchestre de prestigiu, enumerând aici doar câteva dintre ele: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra din cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra Simfonică Savaria și Orchestra de Cameră Erdődy. În plus, Jankó Zsolt a fost dirijor-asistent al Orchestrei Festivalului de la Budapesta între anii 2010-2015. În prezent, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.