În 15 octombrie 1900 a luat fiinţă la Oradea Teatrul Szigligeti. Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la acest evenimet, trupa invită orădenii la premiera spectacolului Hamlet, în regia lui Péter Telihay. Spectacolul va avea loc în data de 16 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

 

În 7 iulie, Trupa Szigligeti a început repetițiile pentru una dintre cele mai cunoscute piese din dramaturgia universală: Hamlet, de William Shakespeare. Povestea lui Hamlet, prințul Danemarcei, a fost pusă în scenă la Oradea de regizorul Telihay Péter. Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Szigligeti cu Teatrul din Cetatea Gyula (Ungaria).

„A fi sau a nu fi?” - este întrebarea noastră, a tuturor. A actorilor, a realizatorilor, și, credem, a publicului laolaltă. Monologul binecunoscut rezonează cu noi toți, Hamlet fiind un punct de reper moral și spiritual de neocolit. Persoana lui reflectă vulnerabilitatea, fragilitatea, frivolitatea și trădările noastre”, transmit reprezentanţii instituţiei. Premiera spectacolului a avut deja loc pentru publicul din localitatea Gyula, în data de 29 august, iar în 16 octombrie este  rândul spectatorilor din Oradea să se bucure de această coproducţie. Regizorul Telihay Péter se află la prima colaborare cu trupa orădeană. A absolvit specializarea dramaturgie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică în 1988, apoi, în 1995, a obținut o diplomă în domeniul regiei. Este membru fondator al trupei „Független Színpad” (Scena Independentă), și are în palmares spectacole realizate la Teatrul Național din Miskolc, Vígszínház, Teatrul Radnóti, Teatrul Național din Szeged, dar și Teatrul Móricz Zsigmond din Nyíregyháza. Este câștigătorul mai multor premii prestigioase, iar un spectacol recent al lui, intitulat „Karenina, Anna”, a făcut parte din selecția oficială a Festivalului Național de Teatru din Pécs.

În rolul titular îl veți putea urmări pe actorul Sebestyén Hunor, câștigătorul premiilor trupei pentru cel mai bun actor, al premiului „Földes Kati”, dar și al premiului pentru cel mai promițător debutant al Festivalului din Kisvárda. Celelalte roluri sunt interpretate de: Dimény Levente, Tóth Tünde, Trabalka Cecília, Kardos M. Róbert, Szabó Eduárd, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Szotyori József, Gajai Ágnes, Kiss Tamás, Tőtős Ádám și Dombi Dávid. Decorul este realizat de Horváth Jenny, iar costumele, de Florina Bellinda Vasilatos.