Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Primăverii aduce, în perioada 19-28 martie, la Oradea, tineri artişti din Japonia, care vor evolua sub bagheta maeştrilor dirijori Tiberiu Soare, Ciprian Marinescu și Horia Andreescu.

 

Festivalul debutează astăzi, 19 martie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene, cu următorul program: J. S. Bach: Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043, W. A. Mozart: Simfonia nr. 35 în Re major „Haffner”, K.385, Isetsu Iken: To distant day - transcripție pentru vioară și ryuteki de Kageaki Miwa și S. Prokofiev: Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în Re major, op. 19.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

„Noi colaborăm de foarte multă vreme în acest festival. În afară de a descoperi niște tineri talentați, avem prilejul de a compara două culturi, cea română și cea japoneză, care vin în contact. Avem foarte multe de învăţat de la ei, așa cum ei au multe de învăţat din punct de vedere al asimilării culturii occidentale, prin marii compozitori pe care îi abordează”, a afirmat maestrul Tiberiu Soare, ieri, la conferința de presă.

Soliștii invitați ai concertului din această seară sunt: Aoshi Yoshida - vioară (Japonia), Nagy Kalman – vioară, Yuna Kusanagi - vioară (Japonia), Motoko Terauchi - ryuteki (Japonia) și Mio Migiyama - vioară (Japonia).

„Am ajuns la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Primăverii. Mulțumesc maestrului violonist, profesor și dirijor Ciprian Marinescu, pentru acest frumos parteneriat. Domnia sa se ocupă de selectarea tinerilor japonezi, pe care noi îi invităm în festival. De remarcat prezența la eveniment a unor nume de rezonanță din arta interpretativă românească. Vorbim de maestrul Tiberiu Soare, dirijorul celor două concerte din această săptămână, de maestrul Răzvan Suma, solistul violoncelist de joi seara, iar săptămâna viitoare, va fi prezent Horia Andreescu, la pupitrul dirijoral, alături de Ion Bogdan Ștefănescu, la flaut. Așadar, alături de oameni cu o vastă experiență, asigurăm, într-un fel, echilibrul între tinerețea, începutul de drum al acestor tineri talentați și experiența maeștrilor români prezenți în festival”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii.

Festivalul primăverii continuă joi, 21 martie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok, cu un concert simfonic condus de maestrul Tiberiu Soare. Soliștii care vor evolua cu acest prilej sunt: Yuna Kusanagi - vioară (Japonia), Răzvan Suma – violoncel și Kyoko Tagawa - pian (Japonia). Din program vor face parte lucrările: Tzigane, de M. Ravel, Concert nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major, de J. Haydn și Concert nr. 4 pentru pian şi orchestră în Sol major, op. 58, de L. v. Beethoven.

Săptămâna viitoare, marți și joi, concertele simfonice vor fi conduse de maeștrii dirijori Ciprian Marinescu și Horia Andreescu. Astfel, marți, 26 martie, de la ora 19.00, pe lucrări de Mozart, Bottesini și Bruch, vor evolua soliștii: Madoka-Iida - pian (Japonia), Ayumi Tamura - vioară (Japonia), Tadashi Kanki - contrabas (Japonia) și Sayaka Tamura - vioară (Japonia). Joi, 28 martie, de la ora 19.00, melomanii orădeni vor putea asculta piese de Haydn, Mozart și Beethoven. Solist invitat va fi flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele din festival. Biletele se găsesc la sediul Filarmonicii, str. Moscovei nr.5, de luni, până vineri, între orele 11.00-17.00, tel. 0259-430.853, www. oradeaphilharmony.com