Artiştii plastici bihoreni afiliaţi la UAPR Oradea, alături de colegi din alte filiale au inaugurat o nouă expoziţie de artă contemporană vineri, 23 aprilie, la Galeriile de Artă-Reperaj din Cetatea Oradea. Vernisajul a inclus un performance, intitulat „EggCentric Manifesto”, realizat de Horia Sălăgean şi Roxie Stan.

Amfitrionul vernisajului a fost artistul plastic Dan Mircea, preşedinta filialei, Vioara Bara, fiind prezentă la Bucureşti, unde i-a fost inaugurată o expoziţie personală retrospectivă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Aşa cum a specificat Dan Mircea, Vioara Bara este primul artist din Oradea care expune o retrospectivă în cazul muzeului amintit. Acesta a mai informat publicul că un alt artist plastic al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare, Aurel Mureşan, a deschis la Muzeul Naţional din Craiova expoziţia personală cu titlul „Ultrasilvania. Pictura ca pharmakon”.
Un alt merit al Vioarei Bara, dincolo de recunoaşterea artistică de care se bucură, este acela de a fi dinamizat activitatea UAPR Oradea, lucru demonstrate de frecvenţa evenimentelor expoziţionale organizate, evenimente care educă publicul şi-l aduc mai aproape de artistul plastic. Despre această performanţă a vorbit şi dr. Ramona Novicov, curatorul expoziţiei, care a remarcat că „Este fără precedent efortul pentru că niciodată de când ştiu eu, în acest context, n-am văzut o aşa efervescenţă”. Aceasta a mai subliniat că expoziţia cuprinde un evantai de creaţii foarte diverse, şi că acest salon vorbeşte „bucuria de a fi împreună”. Şi sunt împreună, prin lucrările expuse, artiştii:

Mariana Achim, Elena Corina Andor, Mădălina - Lucia Baciu, Vioara Bara, Paul Blânda, Maria Bologa, Alexandra Brezeanu, Lia Brîndaș, Dates Câmpeanu, Liana Corb, Kerekes Gyöngyi, Tudor Frâncu, Dan Hora, Gabriel Jordan, Florina Iepure, Eugenia Mangra, Dan Mircea, Alice Mondoacă, Eva Muranyi, Dorina Morna, Evelina Noane, Nada Panait, Antoniu Păuna, Mariana Pădurean, Adrian Peter, Claudia Peter, Maria Pirtea, Gabriela Bodiș Petrică, Anca Popescu, Horea Sălăgean, Ovidiu Sălăgean, Teofil Stiop, Alina Șuigan, Doina Tătar, Radu Tîrnovean, Teodora Vlaicu.
La finele vernisajului, un performance susţinut de Roxie Stan & Horea Sălăgean, şi acompaniat de David-Aron Indig, a atras atenţia publicului asupra condiţiei artistului în ziua de astăzi.