Editura Nemira, în colaborare cu revistele Familia și Golan, invită publicul cititor marţi, 22 noiembrie, la o întâlnire deosebită cu poeta Svetlana Cârstean, la librăria Cărturești din Lotus Center.

Svetlana Cârstean va intra în dialog cu invitații săi speciali, scriitorii Anca Zaharia, Mircea Pricăjan și Mihók Tamás, începând cu ora 19.00. Evenimentul are loc chiar în ziua în care lanțul de librării Cărturești sărbătorește 22 de ani de la înființare.

Andrei Codrescu spune despre volumul „Sînt alta”: „Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre. Svetlana este une autre în sensul precis intenționat de Rimbaud - cu adaosul capacității poeziei de a povesti direct și curajos o viață de azi. Un subtil simț al umorului, auzul perfect și privirea fără ifose dau acestei cărți o cadență deosebită, care pune de acord istoria poetei cu viața obștească. Frumusețea lumii în mișcare, prezentul care se îndepărtează și devine povești, plutesc prin tărîmuri geografice și psihologice în acest poem-fluviu”.

Iar Dan-Liviu Boeriu, într-o cronică din revista Familia, afirmă: „Onestitatea confesivă din «Sînt alta» merge până la asumarea unui egoism paradoxal, în virtutea căruia importantă nu e doar fericirea, ci mai ales monotonia ei, omogenitatea ei, pe care autoarea le descrie într-o ramă de un surprinzător realism magic. [...] Cu o coerență discursivă remarcabilă, cu un extraordinar apetit autodemascator, Svetlana Cârstean scrie aici o strălucitoare poezie a posttraumei”.

Svetlana Cârstean a primit pentru volumul său de debut, Floarea de menghină (2008), Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2015 a lansat volumul Gravitație, tradus și publicat în Norvegia în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado (Editura Albert Bonnier, în colaborare cu Editura Rámus). Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2021, a publicat cel mai recent volum de poezie, Sînt alta (Editura Nemira). Ca jurnalistă, a făcut sute de interviuri cu artiști, navigatori, deschizători de drumuri. Din 2015, Svetlana Cârstean realizează seria de întîlniri și dialoguri Intersecțiile de miercuri. Este coordonatoarea colecției de poezie Vorpal a editurii Nemira.