Orădenii sunt invitați săptămâna viitoare, sâmbătă, 20 ianuarie, la Muzeul Țării Crișurilor, unde va avea loc conferința „Sfârșitul lumii și învierea după Apostolul Pavel” și vernisajul expoziției personale de „logosuri” pictate, „Semnul lui Iona”.

 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează două evenimente de excepție avându-l în prim-plan pe dr. Cristian Bădiliță: conferința „Sfârșitul lumii și învierea după Apostolul Pavel” și vernisajul expoziției personale de „logosuri” pictate, „Semnul lui Iona”.

Acestea vor avea loc în 20 ianuarie, de la ora 15.30, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A).

În cadrul conferinței, Cristian Bădiliță va aborda subiecte plecând de la Epistolele pauline, pe care le-a tradus și comentat recent, răspunzând la întrebări precum: Cum va fi învierea? Cei morți vor participa la a Doua Venire a lui Iisus? Cu ce fel de trup vom învia? Cum s-a format credința în Anticrist și care sunt textele din Scriptură pe care se întemeiază această credință?

Expoziția este închinată celor şapte episcopi-martiri și, prin ei, Bisericii lui Iisus Hristos, una, demnă, curajoasă, nesupusă vremilor şi compromisurilor de un veac sau de o clipă, autorul declarând că „Semnul lui Iona” este o expoziție teologică, o meditație în cheie simbolică pe marginea Evangheliei după Matei (simbolul fiind un termen mai larg, mai generos, mai puțin confesionalizat decât icoana).

Cristian Bădiliță subliniază faptul că: dacă mi s-ar cere să desenez un peşte real acest lucru mi-ar fi imposibil, fiindcă pur şi simplu nu am talent la desen. Dar poate tocmai pentru că nu pot desena un peşte real pot să „închipui” un peşte-simbol, un „peşte transreal”. În felul acesta rog să fie văzute, citite, percepute şi interpretate simbolurile din expoziție. Cum se ştie, termenul „simbol” provine de la verbul grec syn-ballein, „a pune împreună”, „a reuni”. „Simbolul” era o bucată de ceramică ruptă în două cu prilejul încheierii unui contract.

Scriitor, teolog și istoric al creştinismului timpuriu, Cristian Bădiliță este doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu teza Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii, pentru care a primit Premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College (8 volume). Realizează o traducere comentată a Noului Testament (8 volume apărute) și îngrijește Colecția Mica Romă XXI la Editura Vremea. A publicat, de asemenea, peste 70 de volume (eseuri, studii, poezie, jurnale, traduceri comentate din greaca veche şi latină etc.).

De-a lungul timpului a avut mai multe expoziții, personale sau împreună cu Malvine Mocenco, la Fundația Culturală Ilfoveanu&Badea (Pitești), la Teatrul Național București, la Muzeul de Artă Religioasă Museikon (Alba-Iulia), la Casino-Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, la Sinagoga Neologă Sion (Oradea), la Muzeul de Istorie și Arheologie „Alexandru Ștefulescu” (Târgu-Jiu) etc.

La eveniment vor lua cuvântul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, dr. Cristian Bădiliță și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Accesul la cele două evenimente este gratuit, în limita a 150 de persoane.

Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până în data de 18 februarie.