Cea de-a șaptea ediție a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban” s-a desfășurat duminică, 18 august, pe platoul din Roșia. Festivalul cinstește memoria marelui meșter de viori și interpret Dorel Codoban.

Festivalul-concurs urmărește descoperirea instrumentiștilor talentați și promovarea viorii cu goarnă, instrument specific Bihorului. Juriul a fost format din: prof. Ioan Fluieraș, asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu și George Rada, violonist la Filarmonica Oradea. La concurs s-au înscris 12 tineri instrumentiști amatori. Marele premiu  i-a fost acordat lui Roberto Paul Drimbău, din Sînmartin; Premiul I a fost obținut de Eduard Șipoș, din Marghita; Premiul II - Andrei Chirilă, din Hotar; Premiul III - Vlad Andrei Popa, din Oradea. Câștigătorii locurilor I-III au primit premii în bani, iar Marele premiu al concursului a fost o vioară cu goarnă (cu aparat Supraphon), realizată de meșterul Marius Mihuț, din Cihei. Vioara cu goarnă a fost înmânată câștigătorului Marelui premiu chiar de Floare Codoban, soția regretatului meșter de viori, Dorel Codoban. Concursul a fost urmat de un program al ansamblurilor „Floarea Barcăului”, din Marghita, „Datina-Dubașii”, din Hotar, „Moșuț”, din Vadu Crișului, „Codrenii Bihorului”, din Roșia, de un recital la vioară cu goarnă al lui Marius Mihuț și de soliștii Alexandru Haiduc, Daniela Rada, surorile Tomele și Andrada Oros.

După acest program, roșienii au sărbătorit Ziua comunei printr-un spectacol realizat de invitații Primăriei Roșia: Maria Sidea, Mirela Mănescu, „Șogorițele” Elena Șerb și Lia Bereș, Ansamblul „Flori de măr” din Brașov, Ansamblul „Busuiocul” din Arad, Florin Bindiu, „Stelele Bihorului”.

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban” a fost organizat de Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia.