O incursiune în lumea fantastică a micuțului Tom, populată de animăluțe de toate felurile și dimensiunile, a avut loc, nu demult, în Oradea.

Librăria Cair Paravel a găzduit recent lansarea cărții de poezii ilustrate, „Universul micuțului Tom”, scrisă de Sofia Răduinea. Autoarea, împreună cu Roxie Netea, ilustratoarea cărții, și cu prezența inspirată a artistului Sándor József Thurzó, interpret la violă, au oferit publicului prezent la lansare o după-amiază aparte, cu lecturi din carte, interpretări ale instrumentului și un atelier pentru cei mici.

În această incursiune ne-a condus autoarea, Sofia Răduinea, bunica micuțului Tom, prezent și el la evenimentul editorial realizat în colaborare cu Asociația D’Art.

„Mă bucur că ne aflăm astăzi, aici, într-un număr atât de mare și la un eveniment atât de sensibil destinat deopotrivă celor mari și mici. Asociația D’Art, pe care o reprezint, a facilitat acest demers. Mă numesc Roxie Netea, și m-am ocupat de partea de ilustrație. Ca proiect este unul de suflet, de mare gingășie și a reprezentat pentru mine o întoarcere în propria copilărie fericită. Trag nădejde că majoritatea adulților prezenți, în calitate de părinți sau bunici, se vor identifica ei înșiși cu această dorință”, a spus Roxie Netea, artista care s-a ocupat de partea de ilustrație a cărții.

Din lecturarea poeziilor irumpe o abordare candidă a universului ludic al

copilăriei. Poeziile sunt populate de un întreg biotop; de gâze, animăluțe din toate mediile: apă, aer, grădini, păduri, livezi, câmpii. Natura o regăsim declinată aici la toate cazurile și genurile transmițându-li-se astfel micuților ideea conform căreia simbioza om-natură există într-adevăr și este primordială. Transpare din poezii un suflet de sorginte ludică, un adult întors vectorial spre copilărie, potențat în acest demers de înțelepciunea vârstei. Stabilește o punte de legătură cu copilul mic și, mai apoi, cu copilul interior, care se regăsește în fiecare dintre noi.

Momentul muzical a fost asigurat de Sándor József Thurzó, maestru la interpretarea violei, care a adus pe calea undelor muzicale o sensibilitate de abordare.

Publicul prezent la întâlnirea cu micuțul Tom și bunica lui a fost purtat într-o lume de basm prin aportul Librăriei Cair Paravel, gazda evenimentului.

A luat, apoi, cuvântul Giani Belmont, fiul autoarei, mândru de mama sa, în calitate de inițiator al acestui proiect.

Cartea de poezii „Universul micuțului Tom” a putut fi achiziționată cu ocazia lansării. De asemenea, tot atunci, s-au regăsit mici fascicole din carte, redactate sub formă de cărți poștale.

La final, cei mici au participat la atelierul de pictură pe față organizat de Roxie Netea și pictorul Horea Sălăgean, iar cei mari au fost invitați la un pahar de șampanie și un pahar de vorbe cu autoarea, și au primit autografe.