Asociația „Euro Foto Art” a fost înștiințată, recent, de Consiliul Județean Bihor, prin adresa 27119, că are obligația de a lua toate măsurile necesare eliberării spațiului în care a desfășurat până acum activitățile expoziționale.

 

30 de ani de activitate

Expoziția de adio va fi vernisată luni, 11 ianuarie 2021, de la ora 18.00, cu ocazia Zilei Artei Fotografice în România, în cadrul festivității de lansare a celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”.

La data de 14 august 2020, Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (Recunoscută de UNESCO) Oradea – România a aniversat 30 de ani de existență. Primul sediu al Galeriei a fost inaugurat la data de 25 mai 1990, în cadrul Clubului Cultural artistic „Constructorul”, care, în scurt timp, se mută într-un spațiu generos de la etajul I al Centrului Civic din Oradea. De la începutul anului 1991, Galeria se mută într-un spațiu deosebit, obținut prin bunăvoința Primăriei Oradea, pe strada Moscovei nr. 3 (în spatele Teatrului de Stat Oradea).

După retrocedarea spațiului în care a funcționat Galeria, aceasta preia noua denumire de Galeria „Euro Foto Art”, trece în administrarea Asociației Internaționale „Euro Foto Art, și se mută, la data de 7 august 2009, într-un spațiu deosebit pus la dispoziția asociației de către Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, în Piața 1 Decembrie nr. 12, spațiu în care a funcționat timp de 10 ani.

În primăvara anului 2019, Federația Internațională de Artă Fotografică recunoaște această Galerie ca fiind cel de-al 17-lea Centru Expozițional FIAP din lume. Cu ocazia inaugurării Centrului Expozițional, Galeria a fost renovată prin contribuția conducerii și a unui grup de voluntari ai Asociației Internaționale.

Inaugurarea oficială a Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România a avut loc în 6 decembrie 2019. În această Galerie, au fost vernisate 589 de expoziții naționale și internaționale și prezentate publicului peste 50.000 de fotografii artistice, la care accesul a fost gratuit. Este de apreciat faptul că Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a derulat, din anul 2016, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” un program expozițional concretizat prin vernisarea în sălile de expoziții ale Muzeului a peste 50 de expoziții de artă fotografică. De asemenea, în cadrul acestui parteneriat, au fost organizate 68 de expoziții ale artiștilor fotografi din Arabia Saudită, Austria, China, Iran, Singapore, România, Ucraina și Ungaria.

„Trăim cu speranța că, în urma adresei înaintate Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, acesta va îmbrățișa problema rezolvării sediului celei mai longevive Galerii permanente de artă fotografică din România și a celui de-al 17-lea Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din lume și va primi sprijinul meritat”, transmite, printr-un comunicat de presă, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” și director al Centrului Expozițional FIAP Oradea – România.