Maestrul Ács János, fost dirijor al marilor tenori Luciano Pavarotti, Plácido Domingo și José Carreras, aflat pentru prima dată în România și implicit în Oradea, s-a întâlnit ieri cu primarul Florin Birta.

Maestrul Ács se va afla pe scena Operei Maghiare de Stat din Budapesta pentru a dirija un concert cu piesele lui Pietro Mascagni, pe 31 martie și 2 aprilie. În discuția sa cu edilul Oradiei, artistul și-a manifestat admirația față de municipiul nostru și a vorbit despre importanța cultivării muzicii simfonice în societatea contemporană.

„Vă felicit pentru cariera impecabilă, încununată de succes pe care ați clădit-o de-a lungul anilor și mă bucur că ați ales Oradea ca fiind primul oraș pe care îl vizitați în țara noastră. Deși nu avem operă, pot să vă confirm faptul că orădenii sunt iubitori ai muzicii simfonice, ca dovadă faptul că am avut astfel de concerte în oraș, la care a participat un public numeros. Sperăm să vă mai avem în orașul nostru, și de ce nu, să colaborăm pe viitor”, a precizat primarul Florin Birta.

János Ács s-a născut în Ungaria, într-o familie de artiști, fiind cel mai mic dintre cei patru copii. A început să studieze pianul și flautul cu tatăl său de la o vârstă fragedă, apoi a intrat la Conservatorul din Budapesta, pe care l-a absolvit la 18 ani. 

La maturitate, Ács János a ajuns pe scenele marilor teatre de operă din Italia, unde se stabilise, succesul său culminând cu numirea sa ca director muzical al teatrului din Pretoria, Africa de Sud. Ulterior a fost dirijorul principal al Operei Colorado din Denver, SUA. Înapoi în Italia, în 1991, János Ács l-a cunoscut pe Luciano Pavarotti și a devenit colaboratorul său, dirijând multe dintre concertele sale în turneele mondiale pe patru continente.

În 1994 ajunge director artistic al Teatrului Municipal din Salerno, Italia, iar patru ani mai târziu a acompaniat-o pe Aretha Franklin la Premiile Grammy din New York, cu orchestra și corul Metropolitan Opera Houses.

János Ács a fost și cel care i-a acompaniat pe cei trei tenori, Pavarotti, Domingo și Carreras, în ultimul lor concert susținut în Bath, Anglia.