Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune.

Cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele patru ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care opt ucraineni.

Până pe 14 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Oradea, care se va desfășura în perioada 2 – 6 octombrie la Comuniteca, hub-ul co-organizatorului local Fundația Comunitară Oradea. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Răzvan Marchiș (artist, manager cultural) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

În vederea selecției, toți cei interesați sunt invitați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Întrebări legate de aplicație, pe adresa atelier@oneworld.ro.