Așa cum Beethoven și Bernstein au fost prezentați în paralel în concertul simfonic al Filarmonicii orădene din 8 februarie, fiecare evidențiind stilul propriu, inovator, și marcând epoca în care au compus, și în această săptămână Filarmonica de Stat Oradea a ales să alăture doi compozitori la fel de îndepărtați…

De data aceasta, este vorba despre Antonín Dvořák și Melani Mestre, primul fiind activ în a doua jumătate a secolului XIX și începutul secolului XX, în timp ce al doilea este un compozitor contemporan, născut în anul 1976. Însă, amândoi provin din țări care s-au dezvoltat muzical în perioada Școlilor Naționale: Dvořák este cel mai important compozitor ceh al tuturor timpurilor, iar Mestre a moștenit tradiția muzicală spaniolă de la predecesorii săi, cel mai important fiind probabil, Manuel de Falla. Concertul va avea loc joi, 15 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”, va fi dirijat de Hermann Szabolcs și îl va avea ca solist pe violonistul Nagy Kálmán.

Potrivit informațiilor transmise de Filarmonica orădeană, programul va fi deschis de Uvertura „Carnaval” din creația compozitorului ceh, lucrările programatice fiind o marcă autentică a lui Dvořák, chiar dacă a fost adesea criticat pentru uverturile cu program sau poemele simfonice compuse. Atmosfera spaniolă va fi introdusă de „Violintango – concert pentru vioară și orchestră de coarde”, de Melani Mestre, evidențiind stilul latin de compoziție, așadar, cu trimitere către America de Sud, influențată atât de puternic de poporul spaniol. În partea a doua a concertului, va fi prezentat genul simfonic din creația lui Dvořák, gen în care compozitorul a excelat în perioada sa de maturitate. Concertul orădean va prezenta „Simfonia a IV-a în re minor, op. 13, B 41”.

„Unul dintre aspectele demne de menționat este faptul că la Oradea, uvertura „Carnaval” a putut fi auzită pentru prima dată la 8 iunie 1959, la Teatrul de Stat, informație regăsită în arhiva muzicală a pianistului Thurzó Zoltán. Concertul respectiv l-a avut ca dirijor pe maestrul Liviu Florea, aflat la conducerea Orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea. În ziua respectivă, evenimentul a avut un succes atât de mare, încât biletele s-au epuizat și a fost nevoie să se organizeze două concerte în decursul zilei”, subliniază reprezentanții Filarmonicii de Stat Oradea.

În cadrul concertului de joi seara din Oradea, compozitorul Melani Mestre se va afla în sală, pentru a marca premiera orădeană a lucrării „Violintango”. Lucrarea a fost scrisă în februarie 2009, în orașul ucrainean Lviv. Concertul este dedicat violonistei ucrainene Nataliya Borysyuk, concertist al Orchestrei Simfonice din Lviv. Lucrarea în sine își propune să exploreze limbajul tangoului prin toate resursele tehnice și muzicale ale viorii, fără ca acesta să devină pretextul pentru a scrie exact un tango pentru vioară și orchestră sau un concert în stil tango.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.