Joi, 12 mai, la Muzeul Crișurilor din Oradea, scriitorii Mihai Neamțu şi Adrian Papahagi vor susţine o conferinţă plecând de la tema „Europa Christiana”.

Conferențiari titrați cu titluri doctorale obținute în Paris și Londra, cei doi vorbitori vor analiza setul de credințe și de principii morale care au făcut din civilizația occidentală o bijuterie. „Vom descoperi ingredientul uitat, neglijat din ecuația bunei guvernări a cetății. Mihai Neamțu şi Adrian Papahagi vor redeschide dosarul relației dintre religie și politică, dintre creștinism și secularism, pledând împotriva superficialității cu care a fost declarat închis de politologia modernă și ideologia marxistă. Nu orice set de idei, credințe, valori e fezabil și dezirabil când e vorba de mașinăria instituțională a bunei guvernanțe. Mihai Neamțu şi Adrian Papahagi pledează pentru superioritatea unui anume set specific de valori sociale șlefuite de Predica de pe Munte a lui Iisus. Cu umor și inteligență erudită, doi vorbitori apreciați de marele public vor aduce argumente biblice și filozofice, istorice și morale, în sensul recuperării vechilor rădăcini ale Europei creștine”, aşa cum anunţă organizatorii.
Evenimentul este realizat de Clubul Marilor Cărţi şi va fi moderat de pr. Florin Tomoiagă. Conferinţa, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, episcopul Oradiei, va avea loc joi, 12 mai, de la ora 18.30, în sala de conferinţe a muzeului. Intrarea va fi liberă.