Ministerul Culturii anunță că va finanța în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, realizarea statuii de bronz din Sinaia și va demara procedura de restaurare a Palatului Peleș.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, ministrul Bogdan Gheorghiu s-a întâlnit ieri, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

„În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost vizionate machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internațional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la naștere, finanțat și susținut de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Câștigătorul concursului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziție a lucrării acestuia, iar în cazul în care negocierea achiziției nu se soluționează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câștigătorii locurilor II și III.

Statuia va fi amplasată în Sinaia, pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii George Enescu din oraș.

„Împlinirea a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima și centrul regalității în țara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul și participarea Ministerului Culturii este un gest de prețuire față de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toți și trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală și este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiții, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Concursul a fost prevăzut în Protocolul de colaborare în vederea realizării și amplasării statuii Regelui Mihai I al României în orașul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 – 2024, semnat de către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, reprezentantul orașului Sinaia, primarul Vlad Oprea, și președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, Augustin Ioan, în 22 septembrie 2020.

 

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii se obligă să sprijine Asociația în vederea realizării documentațiilor necesare organizării concursului internațional de proiecte, precum și cele necesare Primăriei pentru obținerea Certificatului de urbanism și a avizelor necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României.

„De asemenea, Ministerul Culturii finanțează lucrările necesare realizării statuii din bronz și asigură transportul și amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia. Mai mult, se asigură că Primăria va avea toate actele necesare pentru obținerea Certificatului de urbanism și avizele necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României”, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii.