Miercuri, 12 februarie 2020, de la ora 19.00, la Filarmonica Oradea, va avea loc spectacolul „Moș Nichifor”, după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

După o carieră de 45 de ani, cu importante roluri de teatru şi film atât în România, cât şi în producţii de la Hollywood (precum Piraţii din Caraibe), Marcel Iureş va juca într-un spectacol de teatru aparte în Oradea: Moş Nichifor. Regia îi aparţine lui Alexandru Dabija, iar alături de Marcel Iureș va juca Ruxandra Maniu.

„Moș Nichifor” este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații. E confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei. Spectacolul este realizat după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, povestire publicată în revista „Convorbiri literare” la 1 ianuarie 1877. Printre replicile pline de umor îşi fac loc şi gânduri filosofice:

„Moș Nichifor nu-i o închipuire din povești, ci e un om ca toți oamenii; el a fost odată, când a fost, trăitor din mahalaua Țuțuenii din Târgul Neamțului, dinspre satul Vânătorii Neamțului. (…) Moș Nichifor era harabagiu. Căruța lui, deși era ferecată cu teie, cu curmeie, însă era o căruță bună, încăpătoare și îndemânatică. (…) Moș Nichifor nu era dintre aceia care să nu știe „că nu-i bine să te pui viziteu la cai albi și slugă la femei”; el știa și aceasta, dar iepele erau ale lui, și, când le grijea, grijite erau, iar când nu, n-avea cine să-i bănuiască. Moș Nichifor fugea de cărăușie, de-și scotea ochii; el se ferea de ridicături, pentru că se temea de surpătură”.

Opera lui Ion Creangă are și o puternică dimensiune erotică, pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie. Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză şi se distilează într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor. Spectacolul nu este recomandat copiilor cu vârste mai mici de 12 ani. Bilete online se pot achiziţiona de pe entertix.ro, iar offline din Librăria Cărtureşti. Pentru rezervări şi informaţii suplimentare se poate apela numărul de telefon: 0748/110-111.