Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui, astăzi, 14 noiembrie, de la ora 19.00, un nou concert simfonic. La pupitrul dirijoral se va afla Janko Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii orădene. Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonista Murvai Márta.

Programul serii va cuprinde lucrările „Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră în Mi bemol major”, de Max Bruch, și „Simfonia fantastică” de Hector Berlioz.

Directorul artistic interimar al Filarmonicii, Kurucz Tibor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, atât programul, cât şi invitaţii din această seară.

Conducerea muzicală aparţine maestrului Jankó Zsolt. Dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Jankó Zsolt s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004, a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006, a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007, a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat, totodată, numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj, a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este, în același timp, dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonista născută la București, Murvai Márta, una dintre violonistele de excepție ale tinerei generații de muzicieni. Aceasta a început studiul instrumentului în București. Cariera ei solistică începe din perioada liceului. Debutează la vârsta de șaisprezece ani cu Filarmonica din Târgu-Mureș, interpretând concertul de vioară de A. Glazunov, sub bagheta maestrului Emil Simon. Studiile universitare le-a absolvit Magna cum Laude la Conservatory of Music at Lynn University (SUA), fiind studenta profesorului Sergio Schwarz, continuându-și studiile în clasa celebrei violoniste Liliana Ciulei. A realizat numeroase recitaluri și concerte de muzică de cameră cu artiști de renume atât în România cât și în Germania, SUA, Italia, Cehia, Austria și Ungaria. Debutul ei din Germania a fost lăudat de presa de specialitate: „Tehnică excelentă, sunet emoționant, expresiv”. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Szabadi Vilmos, Ida Kavafian, Kovács Dénes, Liliana Ciulei și Ruha István. Repertoriul ei conține o gamă largă de lucrări, de la piese pentru vioară solo până la octet. Pentru activitatea ei concertistică a obținut premiul special „Sándor Végh” de la Societatea Română Mozart. Deține numeroase premii bine meritate: premiul I la concursul internațional „Jeunesses Musicales”, premiul II și premiul special al societății Europene ale Concursurilor de Muzică pentru Tineret la concursul internațional „Jaroslav Kocian” din Cehia, premiul I la Concerto Competition, premiul special la Mizner Competition; la concursul internațional „Königin Sophie-Charlotte” a câștigat marele premiu și premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de virtuozitate. Murvai Márta a concertat alături de mari dirijori, precum: Kurt Masur, Semyon Bychkov, Andris Nelsons, Michael Sanderling, Nicola Luisotti și Paavo Järvi. A concertat, de asemenea, cu orchestre de renume ca: Florida Symphony, Delray Symphony, Lynn University Philharmonia și Norddeutsche Philharmonie Rostock. În prezent, trăiește în Germania, unde a obținut de curând „Diploma de Solist” cu punctaj maxim la Academia de Muzică din Rostock, clasa profesorului Werner Scholz. Murvai Márta cântă pe vioara lutierului cremonez Gabriele Jebran Yakoub.