Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet”, ediția a III-a, organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, și-a desemnat câștigătorii pentru toate secțiunile. Tema concursului din acest an a fost „Mama - centrul universului meu”.

 

Festivitatea de acordare a premiilor pentru secțiunea în limba română a fost găzduită de Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, marți, 28 mai 2024. Printre organizatorii acestui concurs se numără Lavinia Ungureanu, muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal și responsabil de proiect, prof. Florina Polasec, profesor metodist CCD Bihor, Ioan F. Pop, poet, eseist, publicist, muzeograf, membru al Uniunii Scriitorilor din România. „Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei activități atât de complexe, pline de emoție. În mod deosebit le mulțumim elevilor care și-au încercat condeiul și au avut curajul să își trimită poeziile juriului, cadrelor didactice coordonatoare, unităților de învățământ preuniversitar implicate în acest proiect. Nu în ultimul rând, mulțumim juriului pentru sarcina deloc ușoară pe care și-a asumat-o, aceea de a selecta cele mai bune creații literare din totalul de peste 450 de poezii trimise de elevii din Bihor” - a ținut să precizeze Lavinia Ungureanu, muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

La secțiunea de creație lirică în limba română s-au remarcat elevii din ciclul primar: Premiul I - Toderaș Timea, cu poezia „Mama”, de la Școala Gimnazială nr. 1 din Uileacu de Beiuș; Premiul II - Ardelean Tudor, cu poezia „8 Martie”, de la Liceul „Don Orione” din Oradea; Premiul III - Rév Alexandra Ioana, cu poezia „Iubire oarbă”, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd; Mențiune - Morar Carina, cu poezia „Mama”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea.

La ciclul gimnazial au fost premiați elevii: Premiul I - Avram Nicolae Ciprian, cu poezia „Înger bun”, de la Școala Gimnazială nr.1 din Nucet; Premiul II - Laslău Ionuț Bogdan, cu poezia „Mama mea, centrul universului meu”, de la Școala Gimnazială Avram Iancu” din Oradea; Premiul III - Ciordaș Luca, cu poezia „Mama-mi citește”, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei; Mențiune - Rév Diana Maria, cu poezia „Mama mea”, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd.

La ciclul liceal au fost premiați elevii: Premiul I - Petrache Andrei Ovidiu (clasat pentru al doilea an consecutiv pe Locul I), cu poezia „Înțelepciunea Mamei”, de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta (profesor de Limba română - Roxana Ilieș); Premiul II - Sime Casian, cu poezia „Când i-aș auzi iar glasul”, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea; Premiul III - Fritea Miruna Ioana Natalia, cu poezia „Rădăcina vieții mele”, de la Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita; Mențiune - Ștean Andrei, cu poezia „Din suflet ...mama”, de la Liceul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.

Câștigătoarele „Premiului I” la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet”, ediția a III-a, secțiunea în limba engleză sunt: Zgîrd Eliza Rebeca, cu poezia „An ode to you, Mother”, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea; Rain Sonia Maria, cu poezia „The sun of my heart”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea; Tivadar Sofia Carina, cu poezia „Mother’s Love”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea. Premiul II a fost acordat creațiilor lirice semnate de Negruț Rareș Vasile, cu poezia „The war of myself”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea; Rév Diana Maria, cu poezia „My mother”, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd; Culici Maria, cu poezia „The Most Precious Gift”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea. Premiul III a fost acordat elevelor Bireș Daria, pentru poezia „My mom, my universe”, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea și Susan Patrisia Antonia, pentru poezia „My special one”, de la Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita. La secțiunea de poezie în limba engleză au fost premiate cu „Mențiune” elevele Popa Maya-Carla, cu poezia „Mom”, de la Școala Gimnazială nr.11 din Oradea și Sidea Andrada Florentina, cu poezia „Mother, my Universe”, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea.
Câștigătorii Concursului județean de poezie „Viața prin ochi de poet”, ediția a III-a, secțiunea în limba maghiară sunt cu toții elevi la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea: Premiul I - Nagy Léda, cu poezia „Egy biztos, anya a mindenem”; Premiul II - Béres Keán, cu poezia „Ayával az élet”; Premiul III - Bruncsák Nóra, cu poezia „Anya - a világ közepe”. Felicitări tuturor participanților, organizatorilor, premianților și profesorilor coordonatori!