Lucrări din clasicismul vienez, avându-i în prim-plan pe compozitorii austrieci Michael Haydn și Carl Ditters von Dittersdorf, vor fi prezentate joi seara, de la ora 19.00, la Catedrala Romano-Catolică din Oradea, în cadrul unui concert prezentat de Filarmonica de Stat Oradea.

Programul va debuta cu lucrarea „6 Menuete”, care face parte din creația lui Michael Haydn, și va continua cu „Concertul pentru harpă și orchestră în La major” și „Simfonia în la minor”, compoziții scrise de Carl Ditters von Dittersdorf. La harpă se va afla solista Szabó Kati Kinga, iar la pupitru, maestrul Jankó Zsolt.

„Alăturarea celor doi compozitori în programul concertului de joi seara nu este întâmplătoare, aceștia având rădăcini adânci în viața culturală a Oradiei, arta muzicală cunoscând prin intermediul lor momente de afirmare la nivel european. Prezența la Oradea a celor doi compozitori se datorează în mare măsură lui Adam Patachich, personalitate cu o cultură vastă, membru al Academiei Arcadiene din Roma, care și-a dorit să introducă și la Oradea elementele culturii vieneze, muzica fiind un element fundamental în constructul cultural gândit de acesta”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Potrivit acestora, rolul pe care Michael Haydn l-a avut în dezvoltarea culturală a Oradiei a fost acela de a realiza concerte de tip academic, cu lucrări ale compozitorilor vremii, inclusiv ale fratelui acestuia, Joseph Haydn, dar și creații personale.

„Capela muzicală, unde Michael Haydn era Capella Magister, era situată în centrul orașului la Catedrala Episcopală, dar și la Beiuș, unde Adam Patachich avea reședința de vară. Măiestria lui Michael Haydn s-a remarcat atât prin numeroasele concerte academice, cât și prin concertele Capelei muzicale în cadrul sărbătorilor cu caracter laic, ce au dus în final la renumitele „baluri mascate”. După cei cinci ani petrecuți de Michael Haydn la Oradea, conducerea capelei muzicale i-a revenit lui Ditters von Dittersdorf, în anul 1765, și a funcționat până în anul 1769. Între anii 1760 și 1770, activitatea celor doi muzicieni a însemnat baza a ceea ce astăzi reprezintă muzica simfonică în orașul de pe Crișul Repede, cultura muzicală îmbogățindu-se simțitor datorită celor doi compozitori de geniu”, se mai menționează în documentul transmis. 

Memoria culturală a celor doi compozitori este sărbătorită astfel de Filarmonica de Stat Oradea, printr-un concert care va aduce în Catedrala Episcopală muzica ce răsuna la final de secol XVIII în Oradea.