Trupa de teatru pub Artemotion lansează vineri, 26 ianuarie, prima premieră a anului 2018 şi a doua din cadrul stagiunii independente care a debutat în toamna anului trecut. De această dată spectatorii sunt invitaţi în Urban Place, la o monodramă al cărei protagonist este actorul Sebastian Lupu.

 

Deşi are o experienţă bogată în profesia de actor, Sebastian Lupu se află la prima monodramă din cariera sa. Un pas pe care-l face cu firească emoţie, alături de Mihaela Mihai, scriitoarea al cărei talent l-a descoprit din întâmplare, pe o platformă de socializare, şi pe care a încurajat-o să se îndrepte spre dramaturgie. După ce a semnat o serie de texte pentru trupa Artemotion, la începutul lunii decembrie Mihaela Mihai l-a anunţat pe Sebastian Lupu că a finalizat o monodramă. Astfel, actorul a acceptat provocarea de a urca singur pe scenă, în cadrul unui spectacol în care regia, scenografia, muzica şi interpretarea actoricească îi aparţin în întregime. Un risc asumat cu maturitatea pe care numai experienţa în scenă o poate conferi.

„Aş putea spune că sunt speriat, sau că am emoţii. Dar, de fapt, cuvântul potrivit este nerăbdător”, mărturiseşte Sebastian Lupu. „Nerăbdător pentru că o monodramă îşi aşteaptă oamenii în faţa cărora să se destăinuie. Aşteaptă să vadă dacă mesajul ei se va lovi de public ca de un un zid, sau va întâlni o oglindă, un burete, ori cutia de rezonanţă a unei viori”, a spus actorul.

„Groparul” este un spectacol special, o imixtiune de umor şi tragism, o autoanaliză la care-şi dă voie personajul Alecu Anton. „O introspecţie până în străfundul sufletului şi a amintirilor” spune însuşi personajul. Iar Sebastian Lupu crede că exact despre asta este vorba în spectacol.

„Este O bucăţică de viaţă extrem de reală şi extrem de puternică a acestui personaj care se află într-un punct terminus al vieţii sale. Alecu Anton îşi găseşte liniştea într-un cimitir al cărui năluci le consideră familia lui. Ca un paradox, el spune că nu a reuşit să construiască relaţii cu nimeni, nici cu prietenii, nici cu vecinii. A fost un om care a pierdut teren la socializare, având în acelaşi timp o foame viscerală de a socializa. O foame pe care nu a avut curaj să o potolească din pricina traumelor pe care le-a trăit în copilărie”, a explicat actorul. „În viaţa lui nenorocită, această introspecţie va fi o bulă de oxigen pe care reuşeşte să şi-o construiască. O bulă în care nu poate pătrunde nimeni, o bulă din care nu poate ieşi şi care, în final, probabil se va sparge”, a mai spus Sebastian Lupu.

Ca orice spectacol al Artemotion, premiera „Groparul” este sold out. Spectacolul se va mai juca la începutul lunii februarie şi va fi reluat cu regularitate pe parcursul stagiunii actuale, în Urban Place. Orădenii care nu au apucat să-şi rezerve loc la premieră, pot afla detalii despre următoarea reprezentaţie şi pot face rezervări la numărul de telefon: 0745-057-448.