Duminică, 21 ianuarie, la Teatrul Regina Maria va avea loc premiera națională a spectacolului „Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)”, dramatizare de Ovidiu Caița după „Sufocare” de Chuck Palahniuk, în regia lui Ovidiu Caița. Primele trei reprezentaţii ale acestui spectacol sunt sold out.

 

„Spectacolul se înscrie într-un proiect al teatrului care-şi propune să promoveze regizorii tineri, de această dată fiind vorba de Ovidiu Caiţa, un regizor în plină ascensiune cu care ne aflăm la cea de a treia colaborare”, a spus managerul teatrului, Daniel Vuclu.  „Chuck Palahniuk este un autor de romane de succes, cunoscute şi pentru ecranizările de care a avut parte, printre care celebrul Fight Club. Subtitlul a fost necesar pentru că nu eram siguri dacă vom obţine drepturile de autor. Am avut plăcuta surpriză de a le obţine înainte de Crăciun, un fapt care ne onorează”, a explicat regizorul.

În completare, Ovidiu Caiţa a explicat de ce a ales să monteze acest text.

„Am devenit fanul lui Chuck Palahniuk după ce am citit Fight Club şi o serie de alte romane care au subiecte extrem de importante pentru generaţia noastră. Felul în care se raportează la personajele lui şi la lumile în care acestea se perindă este foarte special şi sper să se vadă în spectacol”, a spus regizorul. „Viziunea lui este plină de umor dar şi de dragoste şi compasiune faţă de oameni, o dragoste ilustrată într-un mod foarte personal. Subtitlul a fost ales în urma unui articol scris de el despre sinucidere. Editorialul nu  vorbea despre sinucidere în mod direct, ci despre sinuciderea noastră ca umanitate”, a mai precizat regizorul.

Scenografia spectacolului este semnată de Oana Cernea, care a ţinut să mulţumească atelierelor pentru buna colaborare, light desingul este semnat de Lucian Moga, iar de soud design s-a ocupat Andrei Raicu.

„M-am simţi atras de universul filmic al textului şi de naraţiunea fragmentată. Muzica nu vine în completarea atmosferei ci este mai degrabă un contrapunct”, a spus Andrei Raicu.

Autorul piesei „Sufocare”, Chuck Palahniuk, este un jurnalist și romancier american al cărui succes se află în strânsă legătură cu stilul său satiric de a aborda teme tabu. Reușește să creeze opere de tip pamflet, îmbibate în umor negru, pe care le construiește pornind de câteva dintre cele mai acute disfuncții de ordin spiritual, filosofic sau existențial ale oamenilor din societatea zilelor noastre. Fiind specializat în crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care suferă de un comportament sexual deviant, dependenți de droguri, cinici etc.), autorul modelează personajul principal al romanului „Sufocare” după același șablon. Îl avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios când se vede nevoit să câștige mai mulți bani pentru a o putea întreține pe mama sa bolnavă care se află într-un sanatoriu.

Premiera va avea loc duminică, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scenă și se va juca cu casa închisă, numărul de locuri (80) fiind limitat și fără posibilitatea de a se suplimenta. Cei care doresc să vadă spectacolul și nu au reușit încă să achiziționeze bilete, au posibilitatea să aleagă una dintre reprezentațiile programate în data de 6 și 7 februarie. Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tămășanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Șerban Borda, Sorin Ionescu şi Ciprian Ciuciu. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!