Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, a anunţat miercuri, 3 iulie, selecţia naţională a celei de-a 29-a ediţii a FNT. Transmisia a fost făcută în sistem live streaming pe www.fnt.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului. Printre spectacolele slecţionate se află şi Avalanşa, o producţie a Teatrului Regina Maria din Oradea.

Spectacolul Avalanşa al Teatrului Regina Maria Oradea a fost selectat în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Naţional de Teatru. Ultima dată când Teatrul Regina Maria a avut un spectacol selecţionat în cadrul acestui festival a fost în anul 2017, când selecţionerul a optat pentru Cafeneaua Pirandello (regia Mihai Mănuţiu).

Spectacolul Avalanşa, de Tuncer Cücenoğlu (regia Petru Vutcărău, asistent regie Elvira Rîmbu, traducerea: Nermin Hogea Susam, dramaturgie Claudiu Groza, Costume: Amalia Buie, Decor: Ianis Vasilatos), a avut premiera în 21 noiembrie 2018. Din distribuţie fac parte actorii: Petre Ghimbășan; Corina Cernea; Consuela Egyed; Ciprian Ciuciu; Șerban Borda; Gabriela Codrea; Mirela Lupu; Andrian Locovei; Anca Sigmirean; Nicolae Segărceanu; Georgia Căprărin; Alin Stanciu; Ion Ruscuț; Cristian Segărceanu.

„Avalanșa este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți. Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă. Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi…”, nota dramaturgul Claudiu Groza, iar spectacolul a fost bine cotat atât de public, cât şi de critici, alegerea sa în repertoriul FNT 2019 fiind o nouă confirmare.

Festivalul Naţional de Teatru va avea loc între 18 şi 27 octombrie 2019, la Bucureşti.