Teatrul Regina Maria a prezentat duminică seara premiera spectacolului Eva Heyman, o poveste tulburătoare, în interpretarea sensibilă a actriţei Ioana-Maria Repciuc. Spectacolul, dramatizare, conceăt şi regie, s-a născut din colaborarea între Emil Sauciuc şi Ioana-Maria Repciuc.

Eva Heyman, asociată deseori cu Anne Frank, care a avut aceeași soartă cruntă, este o fetiță evreică din Oradea, care își găsește sfârșitul tragic la vârsta de 13 ani în lagărul de la Auschwitz. Cu câteva luni înainte de a fi deportată, începe să scrie un jurnal, unde consemnează gânduri, sentimente, aspirații, dar și întâmplări și evenimente care surprind și recreează realitatea unei lumi în schimbare, generată de invazia naziștilor și de ura antisemită  pe care aceștia o răspândesc în jurul lor. Jurnalul a fost scos pe furiș din ghetoul în care evreii au fost mutați cu forța, de către bucătăreasa familiei și pe urmă înmânat mamei Evei, care a supraviețuit Holocaustului. Agnes Heyman a decis să publice însemnările fiicei sale, care sunt o mărturie autentică, ce va sta mereu pavăză pentru ca astfel de atrocități să nu cadă în uitare și să nu se mai repete niciodată.

Spectacolul pus în scenă la Teatrul Regina Maria este o dramatizare a jurnalului și are o misiune dublă: aceea de a aduce un omagiu Evei Heyman, fetița curajoasă și perspicace, care a căzut victimă unui sistem coercitiv și aceea de a se înscrie, alături de alte însemnări, documente, monumente istorice și de clădirile evreiești din Oradea, în circuitul mărturiilor-manifest împotriva unor astfel de atrocități. Spectacolul ia naștere sub forma unei monodrame, care respectă cronologia însemnărilor biografice, pendulând între dezvăluirea celor mai intime gânduri ale fetiței și consemnarea unor evenimente care reconstituie un tablou istoric complex, în care sunt portretizate Oradea în 1944 și tragedia unui popor, disprețuit și masacrat pe nedrept, asumând astfel și o latură fundamental bibliografică.

Scenografia este semnată de Ilinca Ghimbășan, iar proiecția și coloana sonoră de Ioana-Maria Repciuc. Bilete pentru cea de-a doua reprezentație care va avea loc la Sala Arcadia, în data de 30 noiembrie, ora 18.00, se pot achiziționa de la agenția teatrului sau online, pe eventim.ro.