Marţi, 15 decembrie, redactorul-șef al Revistei Familia Oradea, Traian Ştef, şi-a dat demisia de onoare din funcţie, Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, a publicat o scrisoare în spaţiul public, iar Consiliul Judeţean Bihor a votat fuzionarea prin absorbţie a Revistei Familia cu Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai.

Tot pe ultima sută de metri, în spaţiul virtual a apărut o petiţie semnată în mai puţin de 24 de ore de peste 1.200 de oameni, în care se cere renunţarea la desfiinţarea revistelor Familia şi Varad.

„Fiecare spațiu uman are o identitate culturală. Oradea a avut-o, a păstrat-o cu sfințenie prin Revista Familia, cea care l-a descoperit pe Eminescu. Toți conducătorii ei, începând cu cel care a înființat-o, Iosif Vulcan, și continuând cu toți cei ce i-au urmat până astăzi, au slujit datoriei de a descoperi tineri creatori, de a-i ajuta să se exprime pentru a se afirma, de a publica scriitorii afirmați, de a face din paginile revistei un spațiu de elevație și emulație culturală. Identitatea revistei s-a hrănit din acest efort continuu, cum și scriitorii publicați s-au împărtășit din valoarea acesti identități.

Ca să vorbesc doar în numele meu, mă bucur că, în treizeci de ani de când am avut șansa de a conduce revista, o mare parte dintre tinerii scriitori au fost publicați și mulți dintre ei premiați la Familia. Cred că nu ne-am înșelat, pentru că ei s-au adeverit prin scrisul lor și suntem mândri că am putut da un impuls acestei adeveriri.

Am încercat mereu să păzim cu sfințenie principiul valoric și estetic sub controlul spiritului critic. Am reușit, în cea mai mare parte. Zilele Revistei Familia au făcut din Oradea, an de an, un loc al sărbătorii culturale, prilej de întâlniri admirabile ale scriitorilor cu comunitatea orașului nostru.

Din toate aceste pricini și din multe altele pe care nu e cazul să le inventariez acum, am încercat să-i convingem pe conducătorii de acum ai Consiliului Județean Bihor că Revista Familia, o publicație culturală de patrimoniu național, dincolo de valoarea de brand cultural bihorean, nu e doar una dintre cele mai vechi reviste românești, ci are și acum o prezență vie și eficientă pentru cultura și identitatea noastră spirituală și națională. I se cuvine, cred, Revistei Familia să-și păstreze identitatea, personalitatea, demnitatea de instituție  prin care se promovează valori.

Tristețea de a vedea Familia trasă pe o linie de compartiment al Bibliotecii Județene prin votarea (de mâine, 15 decembrie 2020 - ieri, n.n.,) unei ,,fuziuni prin absorbție” nu poate fi descrisă.

Mulțumim tuturor celor care știu că avem dreptate să fim triști.

FAMILIA nu va dispărea, dar este o mare mâhnire că nu i se îngăduie individualitatea instituțională”, a transmis directorul revistei, Ioan Moldovan.
În cadrul conferinţei de presă susţinute înainte de şedinţa Consilului Judeţean Bihor, preşedintele Ilie Bolojan a subliniat că politica editorială a revistei nu va fi afectată în niciun fel şi că decizia ţine strict de eficientizarea administrativă, astfel, redactorii fiind degrevaţi de responsabilităţi suplimentare.

În şedinţa de ieri, CJ Bihor a decis reducerea postului de conducere de director general-manager, ocupat de Ioan Moldovan, şi a unor posturi contractuale de redactor, contabil, referent-secretariat şi de curier îngrijitor.