Weekendul acesta, în Oradea, pot fi vizionate filmele documentare aduse de One World Romania.

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” a revenit în Oradea cu filme din selecția ediției a 16-a, având tema „O viaţă bună”.

Festivalul are loc în perioada 6-8 octombrie, la FIX Makerspace (str. Șirul Canonicilor nr. 2, intrarea Decebal din Palatul Baroc) și Cetatea Oradea (Corpul F), cu sprijinul coorganizatorului local, Fundația Comunitară Oradea. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Deschiderea are loc astăzi, 6 octombrie, de la ora 19.30, în Cetatea Oradea, cu documentarul „Iubirea nu e o portocală”. Este vorba despre un portret al generației de copii din Republica Moldova care au crescut fără părinți, aceștia fiind plecați la muncă în străinătate. După vizionarea documentarului va avea loc și o discuție online cu regizorul documentarului, Otilia Babara.

Mâine, 7 octombrie, la FIX Makerspace, va fi  proiectată o explorare antropologică a universului romilor cortorari („Pocalul. Despre fii și fiice”, de la ora 17.30) și povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina („Această ploaie nu se va opri niciodată”, de la ora 19.30). Duminică, tot la FIX Makerspace, „Frontul de est”, de la ora 17.30, prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina, iar de la ora 20.00, „Iubire, moarte și mărci germane” spune istoria imigranților turci din Germania, din anii `60 până în prezent, explorând muzica lor ca un simbol veritabil al comunității.