În prima zi a lunii septembrie, duminică, de la ora 20.00, în Piaţa Unirii, va avea loc un spectacol de operă oferit de Opera de Stat din Budapesta. Orădenii vor putea viziona gratuit spectacolul Elixirul Dragostei, o operă în 2 acte, pe un libret de Felice Romani, muzica de Gaetano Donizetti.

Aşa cum a explicat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatyko Gyula, Opera de Stat din Budapesta se află într-un amplu proces de renovare. Până la finalizarea restaurărilor, artiştii operei susţin spectacole în Ungaria, dar şi peste hotare, având o stagiune itinerantă. Spectacolele sunt deplasate cu ajutorul unui camion care se deschide hidraulic şi se transformă în scenă. În Oradea Opera de Stat Budapesta a mai fost prezentă acum doi ani, cu spectacole la Arena Antonio Alexe, iar conducerea insituţiei maghiare îşi doreşte ca acesta să devină un obicei, iar melomanii să se poată bucura de operă o dată la doi ani.

„Spectacolul se află în calendarul pe care noi ni l-am propus pentru acest an şi încheie seria de evenimente pe care APTOR le-a dedicat comunităţii maghiare”, a spus Mihai Jurcă, managerul APTOR. Acesta a mai arătat că implicarea primăriei a presupus costuri minime, municipalitatea asigurând spaţiul pentru amplasarea scenei şi accesul la utilităţi.

De asemenea, primăria, prin intermediul Muzeului Oraşului Oradea, pune la dispoziţie 200 de scaune pentru spectatori, alte 200 fiind oferite de Opera din Budapesta.

„Ne aşteptăm ca cele 400 de locuri să fie ocupate repede, de aceea îi informăm  pe orădeni că acestea nu se pot rezerva şi vor fi ocupate pe principiul primul venit-primul servit”, a spus şi Zatyko Gyula. Acesta a mai specificat că vor fi şi urne pentru donaţii.