Luna octombrie vine cu noi provocări pentru trupele Iosif Vulcal şi Arcadia, ale Teatrului Regina Maria, care-şi continuă periplul festivalier. Gulliver al Trupei Arcadia va ajunge taman în extremul orient rusesc, în Sahalin.

Astfel, în perioada 4-17 octombrie, întreaga echipă a spectacolului Gulliver al Trupei Arcadia se alătură personajului principal și pornesc în călătorie, de data aceasta în Rusia, unde vor poposi la Festivalul Internațional de Marionete „Pe Insulele Miracolelor” din Sahalin.

Aflat la cea de-a V-a ediție, festivalul bienal rusesc aduce pe scenă, timp de 10 zile, nu mai puțin de 28 de reprezentații de la teatre din 10 țări.„De fiecare dată, geografia festivalului se extinde”, explică Inga Kostanova, director al Teatrului de Marionete Sahalin. „Pentru prima dată, artiști din Argentina, Iran și România vor veni în Sahalin. Spectatorii vor avea ocazia să se familiarizeze cu o varietate de păpuși, să vadă reprezentații pentru toate categoriile de vârstă, să învețe despre istoria și tradițiile teatrelor de păpuși din diferite țări.”

De asemenea, un motiv de bucurie îl reprezintă faptul că Teatrul Regina Maria are onoarea de a participa și în această ediție, în perioada 22-24 octombrie, la Festivalul Național de Teatru din București, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din România, cu producția Trupei Iosif Vulcan, Avalanşa de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău. Spectacolul spune povestea cutremurătoare a unei mici comunități din munții Anatoliei, care se ghidează după reguli învechite alimentate de frici ancestrale. Din cauza crezului că zgomotul poate provoca o avalanșă care să acopere întreaga așezare, cei care locuiesc în aceste condiții deja vitrege se supun unor norme aparent absurde, dar care au menirea de a le asigura continuitatea. Astfel, timp de nouă luni în fiecare an, membrii comunității trebuie să trăiască într-o liniște mormântală, iar activitățile lor sunt limitate.

Invitația de a face parte din programul FNT a venit ca o confirmare a valorii artistice a spectacolului, care a fost încununat cu aprecieri pozitive atât acasă, cât și peste hotare. Reprezentația de la București se va juca în data de 23 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru are ca motto Teatrul, clipa magică a istoriei și se va desfășura între 18 și 27 octombrie 2019 și este organizat de UNITER, Centrul Cultural Expo Arte şi Teatrul Național „I.L. Caragiale”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale şi de Primăria Municipiului București. Directorul Festivalului Național de Teatru este criticul de teatru și film Marina Constantinescu.