Comemorările în aer liber vor fi mai restrânse în acest an din cauza pandemiei, prin urmare, Fundația Academia Civică, împreună cu Fundația Hanns Seidel și Asociația „Ține de Noi” au inițiat o conferință on-line pentru comemorarea a 31 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

Evenimentul are loc online, prin intermediul aplicației Zoom, pe 16 decembrie, de la ora 17.00. Participarea este gratuită.

Abordarea în cadrul evenimentului va fi una cronologică. După pledoaria de început a poetei Ana Blandiana se va discuta despre momentul din 14 decembrie de la Iași cu mișcarea conspirativă revoluționară denumită Frontul Popular Român. Apoi, despre zilele de 16 și 17 decembrie cu mărturiile strânse de Smaranda Vultur din Timișoara și cu o mărturie de la Cluj și Sibiu pentru datele de 21, respectiv 22 decembrie, mărturie oferită de Ruxandra Cesereanu.

Evenimentul va avea 2 părți, panel și sesiune de discuții libere. Moderatori vor fi Răzvan Orășanu și Ioana Boca. Vor lua cuvântul Ana Blandiana, Smaranda Vultur, Ruxandra Cesereanu și Maria Spiridon Cassian.

Tot miercuri, 16 decembrie, imediat după Conferința intitulată „Perspective diferite asupra Revoluției din Decembrie 1989” va putea fi vizionat filmul „1989. Jurnalul unei Revoluții”, eveniment la care Asociația „Ține de Noi” este co-host, la invitația Teatrului Național „I. L. Caragiale” București.

Filmul va putea fi văzut și sâmbătă, 19 decembrie, la ora 23.00, în premieră la televiziune, pe Digi 24.