Teatrul Regina Maria deschide Festivalul Internaţional de Teatru Oradea duminică, 24 septembrie, cu premiera trupei Iosif Vulcan Regele Cerb, după Carlo Gozzi, direcţia de scenă aparţinând reputatului regizor Alexandru Colpacci. Spectacolul se va juca de la ora 19.00, la Sala Mare.

A devenit deja o tradiție ca festivalul de teatru orădean să fie deschis cu o premieră a Teatrului Regina Maria. Anul acesta, trupa Iosif Vulcan va ieşi la rampă cu premiera spectacolului„Regele cerb”, unul dintre cele zece basme teatrale scrise de Carlo Gozzi.

„Această piesă a fost iniţial scrisă pentru actorii commedia dell’arte, un curent teatral care începuse să piardă teren în secolul al XVIII-lea, odată cu apariţia realismului lui Carlo Gordoni”, a explicat regizorul Alexandru Colpacci. Criticând tendinţa realiştilor de a limita imaginaţia, Carlo Gozzi continuă să scrie poveşti şi sub canavaua commedia dell’arte, construieşte personaje al căror destin este strâns legat de societate.

O astfel de piesă este basmul dramatic Regele Cerb. Piesa de teatru gravitează în jurul imaginii regelui Deramo, care este convins de către prim ministrul Trataglia că trebuie să se căsătorească pentru a lăsa un moștenitor la tron. Organizează în acest sens o serie de întrevederi cu fete din întreg regatul, fără să țină cont de statutul lor social. Cu ajutorul unor trucuri magice, reușește să-și găsească aleasa. Însă acesta nu este un final fericit, ci începutul unor serii de încurcături. Spectacolul orădean va păstra firul povestirii clasice, însă sub îndrumarea atentă a regizorului Alexandru Colpacci, basmul teatral al lui Carlo Gozzi se metamorfozează într-o poveste inedită, care îmbină ingenios gândirea de tip clasic cu elemente contemporane. „Am ales acest text pentru că tratează problemele metempsihozei şi pentru că am găsit similitudini cu problemele noastre de azi”, a spus Alexandru Colpacci.

Reputatul regizor a debutat la teatrul orădean cu spectacolul „Dispariţia lui Galy Gay (Un Om = Un Om)”, de Bertolt Brecht în 1970. A montat la Oradea 20 de spectacole, dintre care cel mai recent, „La grande magia”, de Eduardo de Filippo, în anul 2010. Regizorul a mărturisit că se întoarce cu emoţie să lucreze la Oradea, de fiecare dată când are ocazia.

Din echipa artistică a spectacolului Regele Cerb fac parte şi scenografa Vioara Bara, care a ales un decor şi costume suprarealiste pentru a întregi atmosfera de poveste, Delia Şerban, care semnează ilustraţia muzicală şi Dimény Levente, care semnează coregrafia.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Andrian Locovei, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Richard Balint, Petre Ghimbășan, Emil Sauciuc, Alina Leonte, Ciprian Ciuciu, Sebastian Lupu, Adela Lazăr, George Dometi, George Voinese, Tiberiu Covaci, Armanca Serac, Zentania Lupșe, Alexandru Pop, Andrei Fazecaș, Florin Stan și Igor Lungu.

Biletele s-au pus în vânzare la agenţia teatrului şi online, pe  biletmaster.ro.