Primul Festival Internațional de Poezie organizat la Oradea va avea loc în vara acestui an, sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan.

Festivalul - Concurs Internațional de Poezie „Drag de limba română” se va desfășura în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon România, patronată de scriitorul George Călin, Ambasador Cultural Convenţia ONU - Geneva. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat zilele acestea de președinta Pro Lirica și de conducerea instituției finanțatoare, Consiliul Județean Bihor.

Festivalul continuă și dezvoltă proiectul „Drag de limba română”, organizat în 2023 de poeta Mihaela Dindelegan, în parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, condusă de poeta Renata Verejanu de la Chișinău. Anul trecut, proiectul s-a finalizat cu apariția antologiei de poezie contemporană românească „Drag de limba română”, care a fost lansată atât în municipiul de pe Criș, cât și la Chișinău, respectiv în comuna Băcioi, înfrățită cu Oradea și Bihorul. De data aceasta, poeți români de pe tot mapamondul sunt invitați să participe la un concurs de creație lirică destinat punerii în valoare a frumuseții limbii române.

„Concursul se va desfășura on-line, fără taxă de participare, iar creațiile literare vor fi evaluate de membrii juriului Societății Culturale Apollon România. Festivitatea de premiere va avea loc la Oradea, în luna octombrie, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Municipiului. Prin grija Consiliului Județean Bihor, câștigătorii Festivalului - Concurs vor fi recompensați cu premii în bani, iar poeziile evidențiate vor fi publicate într-un nou volum antologic cu titlul Drag de limba română, a precizat Mihaela Dindelegan, președinta Asociației Culturale Pro Lirica Oradea.

Poeții care doresc să se înscrie în concurs vor trebui să trimită zece poezii inedite (nepublicate în volum sau pe internet), la adresa de e-mail a Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, proliricaoradea@gmail.com, în perioada 1 iulie - 15 august 2024. Din cele zece poezii, una trebuie să fie scrisă obligatoriu în vers clasic și să fie dedicată limbii române. Poeziile se vor transmite în format word, Times New Roman de 12, spațiere la un rând, fără niciun fel de evidențieri. Nerespectarea acestor condiții duce la eliminarea concurentului din lupta pentru premii. Jurizarea poeziilor va avea loc în perioada 16 - 31 august, iar festivitatea de premiere se va desfășura la Oradea, în contextul evenimentelor dedicate Zilei Orașului (12 octombrie).

Organizatorii vor acorda premii în bani, după cum urmează: Trofeul Festivalului: 1.110 lei (impozabili), premiul I: 600 lei, premiul II: 400 lei, premiul III: 200 lei, 3 mențiuni a câte 100 lei. În caz de neprezentare la festivitatea de premiere, premiile vor fi redirecționate următorilor clasați, în ordinea punctajelor obținute. De asemenea, pentru toți poeții antologați care vor fi prezenți la festivitatea de premiere se va acorda câte un exemplar din Antologia Festivalului - Concurs.