Teatrul Regina Maria invită orădenii la prima premieră a lunii martie, care va avea loc la Sala Arcadia vineri, de la ora 19.00. De această dată orădenii au ocazia de a viziona o montare clasică a unui text de referinţă - “Variaţiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Platon Râmbu.

 

Protagoniştii acestui spectacol sunt actorii Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşan, cei care au şi venit cu iniţiativa în întâmpinarea conducerii teatrului. „De la începutul mandatului mi-am propus ca Sala Arcadia şi studioul să fie deschise actorilor care doresc să realizeze spectacole. Acest proiect a funcţionat, chiar dacă nu a avut o constanţă în timp. M-am bucurat să primesc propunerea lui Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşan. Pentru mine a fost o oportunitate de a-mi îndeplini ce mi-am propus pentru acest mandat”, a spus managerul teatrului, Daniel Vulcu.

„Spectacolul este într-o montare clasică, fără schimbări de decoruri. Acţiunea se desfăşoară într-un singur spaţiu, pe parcursul unei singure zile şi are drept protagonişti doi bărbaţi cărora o enigmatică femeie le influenţează decisiv vieţile”, a explicat regizoarea spectacolului, Elvira Râmbu.

„În text este adusă în discuţie lucrarea Enigma a compozitorului Edward Elgar. Acesta a dezvoltat pentru o singură frază muzicală 14 variaţiuni, însă ascultătorul nu-şi dă seama că linia muzicală se repetă. Compozitorul a murit fără să destăinuie această enigmă. În spectacol, noi folosim fragmente dintr-un concert dirijat chiar de el”, a mai spus Elvira.

Despre alegerea acestui text a dat câteva detalii actorul Sebastian Lupu: „Nu întotdeauna în carieră faci ce ţi-ai dori. Eu mă gândesc de 15 ani la acest rol. Am aşteptat acest moment căruia acum i-a venit timpul”, a spus Sebastian Lupu. Petre Ghimbăşan a aflat de existenţa textului în urmă cu şase ani, dar lucrul efectiv la acest spectacol a început acum o lună. „Mă bucur că a venit acest moment în viaţa mea. Sper ca spectacolul să însemne ceva pentru public, pentru mine înseamnă mult deja”, a spus Ghimbăşan.

Scenografia spectacolului este semnată de Oana Cernea, care a optat, în ton cu viziunea regizoarei, pentru un decor simplu şi realist.

Autorul textului, Eric-Emmanuel Schmitt, a devenit în ultimele două decenii unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume. Cărțile sale au fost traduse în 45 de limbi, iar piesele sale de teatru se montează cu regularitate în peste 50 de țări.

Textul „Variațiuni enigmatice” a intrat repede în repertoriul dramatic internațional, jucându-se cu succes pe scenele marilor teatre și în spațiul independent atât în Franța, cât și în străinătate. În România a fost pus în scenă de regizori precum Claudiu Goga și Liviu Manoliu, fiind primit cu entuziasm de publicul larg și de cel de specialitate.

Povestea pornește de la o întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), care se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului.

Premiera va avea loc vineri, 9 martie, de la ora 19.00, la Arcadia. Următoarele reprezentaţii vor avea loc în aceeaşi locaţie sâmbătă, 17 martie şi vineri, 23 martie, tot de la ora 19.00.