La Filarmonica de Stat Oradea a avut loc, joi, 7 decembrie, vernisajaul primului Salon de Artă Fotografică Varadinum 2017. La acest eveniment a fost şi Best Author (autorul cu cele mai multe acceptări şi premii din concurs), Graham Cashell, din Irlanda.

 

Oradea a găzduit prima ediţie a Salonului de Artă Fotografică Varadinum la Filarmonica de Stat, acolo unde imaginile câştigătoare vor putea fi admirate până la sosirea sărbătorilor de iarnă. Salonul, unul cu adevărat impact internaţional, a fost posibil graţie implicării de care au dat dovadă reputaţii artişti fotografi Ovi D. Pop şi Adela Rusu, membri fondatori ai Varadinum Foto Club din Oradea.

„După nenumărate participări la saloane internaţionale, eu şi Adela ne-am dorit să ajungem şi în poziţia de juraţi. Că vom organiza noi un asemenea festival însă, nu ne-am gândit”, a mărturisit în deschiderea evenimentului Ovi D. Pop.

„Oradea nu a mai avut un salon de asemenea anvergură”, a confirmat şi Adela Rusu, cu referire la numărul mare de fotografi înscrişi, dar şi la patronajele de prezenţa cărora se bucură salonul.

La acest salon internaţional de anvergură înscrierile s-au făcut online. Peste 530 de autori din 58 de ţări au înscris în total 6.764 de lucrări la categoriile Open Color, Open Mono, People şi Nud. Jurizarea s-a făcut pe data de 12 noiembrie la Oradea, juriul fiind format din Manolis Metzakis din Grecia (preşedinte GPU, Global Photo Union - cea de a treia asociaţie fotografică din lume), Michelle Macinai din Italia (cel mai premiat artist fotograf din Italia pe anul 2016), Nagy Lajos (artistul fotograf cu cea mai mare distincţie FIAP din România), Balasi Csaba (singurul Master FIAP din România), Flavian Săvescu (câştigător a multor premii internaţionale dar şi a Salonului Naţional de Turism 2015). Membru de rezervă în cadrul acestui juriu a fost Valentina Stan (artistul fotograf cu cea mai mare distincţie FIAP din Oradea).

Prima ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică Varadinum s-a dovedit un real succes, la eveniment fiind prezenţi şi majoritatea artiştilor premiaţi, chiar dacă asta a presupus să călătorească la Oradea, în timpul săptămânii, din ţări îndepărtate. Nu în ultimul rând, pentru festival a fost creată special medalia Varadinum, cea care va purta peste tot în lume numele oraşului Oradea.