Începând cu stagiunea 2019/ 2010, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria își extinde repertoriul și prin spectacole care se adresează publicului format din adolescenți și tineri.

 

Primul astfel de proiect artistic este spectacolul Exploziv, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, a cărui premieră va avea loc vineri, 29 noiembrie, și sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia.

Exploziv, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, este primul proiect artistic adresat adolescenților și părinților lor din repertoriul Trupei Arcadia. Un text contemporan, al unei tinere și apreciate dramaturge române, Elise Wilk, care a reușit să surprindă și să redea cu franchețe problemele cu care se confruntă liceenii de ieri, de astăzi și de mâine, într-o abordare stilistică accesibilă acestui gen de public. Chiar dacă spectacolul a mai fost montat în România, în urmă cu patru ani (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, regia Andrei Măjeri) la Oradea putem vorbi de o premieră națională, grație unui nou personaj introdus în piesă de autoare, la cererea regizorului: Fata sportivă.
Exploziv este un spectacol prin care Șerban Borda, manager interimar al Trupei Arcadia,  își dorește să formeze o punte între adolescenți, părinţi şi profesori. Și asta pentru că la baza tuturor problemelor cu care se confruntă majoritatea adolescenților este lipsa unui dialog real, cu o ființă vie, care-i poate privi în ochi: părintele. Părinte care, de cele mai multe ori, nu știe cum să comunice eficient cu propriul copil. O schismă care poate crea drame. Și pentru că spectacolul ridică o serie de întrebări, la fel sunt invitați să facă și spectatorii, la final. De aceea, la finele fiecărei reprezentații, se organizează sesiuni de Q&A, în care echipa artistică, alături de un psiholog, vor răspunde întrebărilor din public. Și pentru că tinerii de azi se ascund, în online, în spatele anonimatului, vor avea și acum șansa să-și scrie anonim întrebările pe un flyer introdus în caietul program al spectacolului. Astfel se face primul pas spre comunicare, unul care, speră creatorii acestui spectacol, va continua și acasă. În viziunea regizorului Rareș Budileanu, Exploziv este un text necesar astăzi, și veșnic, actual prin prisma temelor specifice vieții de licean: bullying, popularitate, elevii rebeli și elevii model, găști, presiune. Presiunea școlii și a colegilor asupra adolescentului, presiunea pe care părintele o pune pe profesori, presiunea pe care o resimt „taberele” din fiecare școală, din fiecare familie. Spectacolul prezintă ambele fațete ale aceleiași povești privite prin ochii copilului, și prin ochii părintelui. Premiera aduce în fața publicului o serie de actori foarte tineri, care au ieșit recent de pe poarta facultății, noi colaboratori ai Teatrului Regina Maria, care se lansează, astfel, la Oradea. Ei sunt: Giorgiana Coman (Fata trendy); Ioana Moldovan (Fata deprimată); Caliţa Nantu (Fata frumoasă) Daniela Purcărea (Fata premiantă) și David Constantinescu (Denis). Ei vor juca alături de  actorii: Alin Stanciu (Penteu), Angela Tanko (Agave), Consuela Egyed (Femeia de serviciu) Pavel Sîrghi (Directorul) George Dometi (Băiatul bătăuș), Carina Bunea (Fata sportivă) și Ionuț Șerban (Băiatul trist). Muzica poartă semnătura cunoscutului compozitor Ovidiu Iloc, iar scenografia este semnată de Anna Kurpas. Următoarele reprezentații vor avea loc în 7, 8 și 19 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia. Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului (Sala Arcadia, etajul I - Pasajul Vulturul Negru intrarea dinspre strada pietonală Vasile Alecsandri), de marți până vineri în intervalul orar 12.00 – 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.bilete.ro. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0371.381.550.