144 de imagini alb-negru și color au fost acceptate în urma jurizării concursului internațional de artă fotografică intitulată „Via, vinul și bucuria de a trăi”, organizat în premieră națională la Oradea.

Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), a organizat, în parteneriat cu Summit Agro România și Asociaţia pentru Civilizaţia şi Cultura Vinului „Millesime”, concursul internațional de artă fotografică „Via, vinul și bucuria de a trăi”, dotat cu premii în bani și medalii.

Concursul este organizat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), în cadrul Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc. La proiect au participat membrii creatori ai AIEFA din mai multe țări din Europa, SUA, Africa, precum şi ai celor 62 de organizații partenere ale acestuia din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu, cu un număr nelimitat de imagini care se încadrează în genericul concursului.

Cele peste 300 de lucrări au fost jurizate în 19 septembrie, în Galeria „Matei Stegerean” a Centrului expozițional EFA Oradea, din Cetatea medievală Oradea, de către un juriu format din dr. Patricia Știrbu, preşedinte „Summit Agro” România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, artistul fotograf Ștefan Tóth István, preşedintele juriului, și dr. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Civilizaţia şi Cultura Vinului „Millesime” Oradea.

Juriul a acceptat pentru expoziția internațională 144 de imagini alb-negru și color, realizate de artiști fotografi din: Egipt (Africa), California (SUA), Yokohama (Japonia), Serbia, R. Moldova, România, Ungaria și Ucraina. Imaginile acceptate pentru expunere au fost jurizate din nou pentru stabilirea premiilor. Juriul a acordat locul 1 artistului fotograf Ótos András (SRB), iar locul 2 artistului fotograf  Hős Norbert, tot din Serbia. Locul 3 a revenit artistei fotograf Mariana Scubli (RO). Premiul de excelență “Millesime” a revenit artistului fotograf Yarema Protsiv EFIAP, ED.ISF (UA), iar premiul de excelență EFA a revenit artistului fotograf Volodimir Norba din Ucraina.

Cu această ocazie, au fost acordate și trei medalii „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”: medalia de aur - artistului fotograf Atsushige Kawano (JP), medalia de argint lui Paul Bock (SUA), iar cea de bronz - lui Cătălin Vezetiu (RO).

De asemenea, au fost acordate și opt plachete Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly artiștilor fotografi Călin Rucsandra EFIAPg (RO), Radu Gabor (RO), Ahmed Mohamed Hassan EFIAP/s, EPSA (EG), Iuire Foca (MD), Nora Maher (EG), Doban Dorina (UA), Szabó Géza (RO) și Veaceslav Bruma (MD).

Fotografiile acceptate și premiate vor fi expuse în Centrul Expozițional din Cetatea medievală Oradea, iar vernisajul expoziției și înmânarea premiilor vor avea loc în data de 8 octombrie, de la ora 18.00. Cu această ocazie, va fi lansat și albumul color apărut în îngrijirea editurii „Euro Foto Art”.

Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din Oradea, datorită protocolului încheiat între AIEFA și OTL.