Salonul Internaţional de Artă Fotografică Varadinum, la care au participat fotografi din 55 de țări, a fost organizat de Asociația Ovi D. Pop și de Fotoclubul Varadinum şi a avut cea de-a VI-a ediţie. Cu prilejul acestui salon internațional de artă fotografică, Oradea a fost, din nou, în topul fotografiei mondiale.

 

Peste 2.000 de fotogafii au fost evaluate de juriul format din maeștrii internaționali ai artei fotografice, Francis Nicoll (Belgia), Roald Synnevag (Norvegia), Urs Albrecht (Elveția), Both Gyula (Târgu Mureș) și Claudiu Guraliuc (Cluj Napoca). Înainte cu o zi de jurizare, Maestrul Claudiu Guraliuc a ținut un Master Class de portretistică pentru un grup de fotografi din Oradea, Satu Mare și Baia Mare, la Studioul Ionuț Jarca, model fiind Adry Hepeș.

De asemenea, juriul s-a prezentat cu o expoziție de grup pe simezele Galeriei Varadinum de la Filarmonica de Stat Oradea.

În urma jurizării s-au ales câștigătorii la cele 3 categorii ale concursului, Open Color, Monochrome și Face & Body, unde premiul pentru cel mai bun fotograf al Salonului a revenit fotografului spaniol Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz, cel mai bun fotograf român al Salonului a fost desemnat Oscar Iustin, din Sibiu, iar titlul pentru cel mai bun club a fost obținut de fotoclubul Eurasia din Rusia! Doar doi români au mai câștigat premii la această ediție, Mariana Scubli și Adrian Stoica.

Juriul a fost găzduit la Cetate, cu sprijinul Visit Oradea, iar mesele au fost oferite de sponsori. Juriul a avut parte de o excursie de o zi la Huta Slavia, Vadu Crișului, la meșterul popular Gyongyi Geczi-Kal, și la Tomnatic, la Balta lui Fane. A doua zi juriul a vizitat Palatul Episcopal Romano-Catolic, Cetatea Oradea și centrul istoric al orașului Oradea.