În cadrul stagiunii de vară INITIO 2022, Filarmonica de Stat Oradea oferă melomanilor șansa de a gusta din „Elixirul dragostei”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 25 iunie, ora 20.00, la Sala Enescu-Bartok.

La pupitru se va afla maestrul David Crescenzi, corul va fi pregătit de Lászlóffy Zsolt, distribuția fiind alcătuită preponderent din artiști ai Operei Române Cluj. În rolurile principale se află soprana Rasha Talaat și tenorul Eusebiu Huțan, iar distribuția este completată de baritonul Florin Estefan, bas-baritonul Cristian Hodrea și soprana Oana Trîmbițaș.

„Dulce, amețitor și plăcut, Elixirul dragostei nu este doar o licoare fermecată, ci și o operă compusă de Gaetano Donizetti. Operă comică în două acte, L’elisir d’amore a fost compusă în doar șase săptămâni, având apoi premiera la Teatro della Canobbiana din Milano, la 12 mai 1832. Timp de un deceniu, între 1838-1848, a fost opera care s-a pus în scenă cel mai mult în Italia. De atunci, titlul a rămas în repertoriul internațional și se cântă și astăzi. Povestea de dragoste, învăluită de sinceritate și chiar timiditate, se reflectă mai ales în punctul culminant al lucrării: Aria Una furtiva lagrima, interpretată de Nemorino. Subiectul operei este influențat și de către o experiență personală a compozitorului: Serviciul militar pe care trebuia să îl facă Donizetti a fost „cumpărat” de către o damă bogată, o poveste asemănătoare având loc și în piesă”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Dirijorul David Crescenzi și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. În primii ani ai carierei sale, s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirijor de orchestră și maestru de cor. Acesta a devenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, începând cu anul 1998. Din anul 2002, David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România. Astfel, a fost invitat mai întâi la Opera Română din Timișoara și ulterior la București, Cluj și Iași. În paralel, la Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj. Una dintre realizările sale cele mai importante este conducerea operei Aida de Giuseppe Verdi la Cairo. În prezent, David Crescenzi colaborează frecvent cu operele și filarmonicile din România, dar și cu instituțiile de cultură din Italia, Croația, Egipt sau Qatar.

Accesul la concert se face în baza biletului cu acces unic, în valoare de 50 de lei. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii orădene sau online la: https://www.bilete.ro/l-elisir-d-amore-gaetano-donizetti-initio22/l-elisir-d-amore-gaetano-donizetti-initio22-24-iun-2022

Sponsorul principal al evenimentului: Astoria & Queen Mary.