Sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 19.00, Trupa Szigligeti prezintă comedia „Mărtinaş Cucu” („Kakuk Marci”), după romanul de  Józsi Jenő Tersánszky. Una dintre cele mai cunoscute personaje boeme ale literaturii maghiare va apărea pe scena orădeană în regia apreciatului artist maghiar Péter Gothár.

 

Despre spectacol, regizorul Péter Gothár a declarat următoarele: „Am impresia că este ceva în acest text care se potriveşte foarte bine cu acest oraş, cu viaţa din judeţul Bihor, dar şi cu această trupă care are în componenţă mulţi membri tineri şi energici. Împreună cu Eszter Novák, am încercat să găsim un text în care toţi actorii să se bucure de rol. Tersánszky este foarte simpatic, fiecare frază pe care o rosteşte personajul poate părea familiară publicului. În plus, când am început să lucrăm pe text, ne-am dat seama că acţiunea este cât se poate de actuală”. Péter Gothár, regizor de teatru şi de film, scenarist şi scenograf, s-a născut în 1947 în oraşul maghiar Pécs. În 1967, a devenit asistent regizor, iar între 1975 - 1979, regizor al Televiziunii Maghiare. După această perioadă, a fost regizorul principal al Teatrului Csiky Gergely din Kaposvár, iar din 1993, regizorul Teatrului Katona József, respectiv regizor invitat al Teatrului Radnóti. Începând din 2002, este profesorul Academiei de Teatru şi Film de la Budapesta. Péter Gothár este un regizor de film recunoscut pe plan mondial, câştigând premii la festivaluri de la Cannes la New York, de la Tokyo şi Chicago la Karlovy Vary.

„Opera lui Tersánszky prezintă viaţa de acum o sută de ani cu acurateţea unui film documentar. Sărăcie, egoism, escrocherie, textele conturează în faţa noastră o lume cumplită, prezentată într-o manieră extrem de suplă şi distractivă” - spune Péter Kárpáti, dramaturgul spectacolului.

Spectacolul, la care participă aproape 20 de actori, va beneficia de muzică live. Conducătorul muzical al producţiei este György Selmeczi, compozitor, pianist, dirijor, regizor de operă, distins cu o serie de premii prestigioase.

Premiera va avea loc sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 19.00. Sunt valabile abonamentele „Szigligeti”. Următoarele reprezentaţii vor avea loc după cum urmează: 8 aprilie de la ora 19.00 (abonament „Halasi Gyula”), 14 aprilie, ora 17.00 (abonament „Papp Magda”). Bilete se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 - 19, respectiv cu o oră înaintea începerii spectacolelor), sau online, pe www.biletmaster.ro.

Din distribuţie fac parte actorii: István Hunyadi, Levente Dimény, Attila Balogh, Lóránt Csatlós, Noémi Tasnádi Sáhy, Csilla Ababi, József Szotyori, Eduárd Szabó, Ágnes Gajai, Levente Kovács Jr, Enikő Fábián, Tünde Tóth, Imre Dobos, Cecília Trabalka, Gyula Kocsis, Melinda Pitz, Hunor Sebestyén, Csaba Kiss, respectiv Tímea Nagy, Zsuzsanna Naphegyi-Boldis, Eliza Zsisku, Márk Torkos,Tamás Szűcs

Membrii orchestrei sunt: Botond Bartalis, Levente Dallos, Dávid Dombi şi  István Székely.