Regizorul orădean Csaba Bereczki se întoarce în orașul natal, pentru a prezenta filmul documentar „Exod de suflete”. Proiecția filmului va avea loc în cadrul Sinagogii Sion, vineri, 8 noiembrie.

Filmul descrie aventurile unui grup de evrei și aduce în atenția publicului provocările acestora din punct de vedere cutural, religios, de integrare, într-un mod plin de dinamism și umor.

Evenimentul va începe la ora 18.00, cu un cuvânt al regizorului și al Danei Ionașcu, președinta Clubului Rotary Art Nouveau, organizatorul principal.

Pe lângă vizionarea filmului, seara va mai cuprinde momente surpriză pregătite de partenerii evenimentului: Comunitatea Evreilor din Oradea și Jewish Community Center, Teatrul Regina Maria - Trupa Arcadia și Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor.

Acțiunea beneficiază de susținerea Rotary District 2241 România și Republica Moldova.

„Clubul Rotary Oradea Art Nouveau și-a dedicat atenția și proiectele comunității orădene, contribuind, deja, la refacerea holului Teatrului Arcadia, implicându-se acum și în renovarea cabinelor actorilor. Prin ceea ce facem, dorim să readucem frumusețea și valoarea unor obiective culturale, cu scopul de a le face atractive pentru comunitatea locală și pentru turiștii care ne vizitează”, anunță Monica Costea, secretar Rotary Club Oradea Art Nouveau.

Evenimentul este organizat de Rotary Club Oradea Art Nouveau, cu scopul de a atrage donații pentru refacerea orgii Sinagogii Sion. Costul total al restaurării depășește 40.000 euro.

„Filmul este calea, scopul este comunitatea! Orga de peste 100 de ani, nefuncțională în ultimii 30 de ani, are nevoie de elemente noi și de restaurarea celor vechi. Orga a fost deja expertizată și ea așteaptă doar fondurile necesare pentru a prinde viață din nou!”, menționează Monica Costea. Toți cei interesați sunt așteptați să se alăture acestui proiect cultural și să se bucure de vizionarea filmului documentar „Exod de Suflete”, prezentat în premieră la TIFF 2018.

Informații suplimentare se pot afla pe pagina de facebook a evenimentului.