Cea de-a șasea ediție a Festivalul muzicii clasice „Simfoniile Toamnei” continuă astăzi, 15 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mark Kadin, din Rusia, director artistic al Orchestrei Simfonice Naționale Radio din Bulgaria. Solistul concertului, Gáti Sándor, este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea.

Prima lucrare din program este Uvertura Directorul de teatru, de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Atmosfera uverturii este diversă, cuprinzând concomitent momente de joc şi de seriozitate, care, potrivit efectelor zgomotoase, au un scop de reprezentare parodistică. În continuare, va fi prezentat Concertul pentru oboi și orchestră în Do major, de Joseph Haydn, compus în anul 1800. Foarte mult timp manuscrisul acestui concert a stat ascuns, lucrarea fiind descoperită numai în anul 1926. Cea de-a treia compoziție este Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea datează din 1877 și este prima dintre cele trei mari simfonii (a IV-a, a V-a și a VI-a), ele, spre deosebire de primele trei, ocupând un loc premanent în repertoriul universal de concerte.

Festivalul continuă vineri, 16 noiembrie, de la ora 19.00, cu un concert cameral susținut de Cvartetul Brassai: Barabás Sándor - vioara I; Balogh András - vioara a II-a; Botár András - violă; Kostyák Előd - violoncel.

În program: P. I. Ceaikovski: Cvartet de coarde nr. 1 în Re major, op. 11; M. Ravel: Cvartet de coarde în Fa major.

Festivalul muzicii clasice „Simfoniile Toamnei” se desfășoară în perioada 12-22 noiembrie, la Oradea, și reunește, în total, şapte concerte, atât simfonice, cât și camerale şi corale.

Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele. Biletele se găsesc la sediul Filarmonicii, str. Moscovei nr.5, de luni până vineri, între orele 11.00-17.00. Tel. 0259-430.853.