Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria și Filarmonica de Stat Oradea, organizează vineri, 13 ianuarie, de la ora 18.00, la Teatrul Regina Maria, un spectacol extraordinar dedicat lui Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 173 de ani de la nașterea marelui poet național.

Invitatul special al evenimentului, actorul Dorel Vișan va vorbi despre mesajul filosofic al operei lui Mihai Eminescu și va recita poezii scrise de poetul nostru național. De asemenea, Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea va interpreta mai multe fragmente muzicale în acord cu tematica evenimentului.

„Vrem să ajungem la sufletul fiecărui bihorean, cu ajutorul invitatului nostru special, domnul Dorel Vișan, care va vorbi despre mesajul filosofic al operei lui Eminescu și va recita câteva dintre poeziile marelui poet. De asemenea, Filarmonica de Stat Oradea va interpreta anumite fragmente muzicale, în acord cu această tematică”, a anunțat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, în deschiderea conferinței de presă.

„Pornim de la realitatea că ființa noastră este împrăștiată prin lume. Este vorba atât despre ființa noastră națională, în condițiile în care prea mulți români au ales să-și găsească și să-și continue destinul în afara granițelor țării, dar și de ființa individuală a fiecăruia dintre noi, care ne lăsăm prinși, așa cum spunea Eminescu, „de mrejele acestei lumi”, și nu ne asumăm propria noastră cale, care pornește de la cei ce suntem astăzi, la cei care ne dorim să fim mâine. Avem nevoie să știm cine suntem, să știm ce înseamnă să fii român, ce înseamnă să fii om, și toate aceste teme fundamentale le regăsim în opera lui Eminescu”, a mai spus Mircea Mălan.

Dacă avem tendința să-l uităm pe Eminescu, este bine că încă mai vine în mijlocul nostru un om ca actorul Dorel Vișan să ne reamintească de marele poet...

„L-am invitat pe maestrul Dorel Vișan, în primul rând, pentru că este actorul care, din punctul meu de vedere, transmite cel mai autentic ceea ce a simțit, a gândit și a trăit Mihai Eminescu. În al doilea rând, pentru că este unul dintre puținii români care nu se limitează la a vorbi despre geniul poetic al operei lui Eminescu, ci pune un accent deosebit pe valențele filosofico-existențiale ale operei marelui nostru poet național”, a menționat vicepreședintele CJ Bihor.

Spectacolul a mai fost prezentat la Chișinău, Paris, Madrid, Londra, urmând ca după Oradea, să fie susținut la Botoșani.

„Acest recital vine să reînvie spiritul eminescian. Cineva îmi spunea odată: tu nu-l reciți pe Eminescu, tu îl predici! Recitalul este o formă de predică a lui Eminescu”, a mărturisit marele actor. Intrarea la spectacol este gratuită, dar se poate face numai pe bază de rezervare, pe site-ul www.bilete.ro, în limita locurilor disponibile.

Înainte de spectacolul de la teatru, Dorel Vișan se va întâlni vineri, 13 ianuarie, la ora 12.00, cu elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.