Marţi seara, la Sinagoga Sion, a avut loc lansarea proiectului „Sinagoga Ludică”, derulat de Oradea Heritage - Fundația de protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor. În cadrul acestui proiect, orădenii vor avea acces gratuit, marţea şi duminica, la evenimente pentru întreaga familie.

Aşa cum a explicat Angela Lupşea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor - Oradea Heritage, spațiul Sinagogii Neologe Sion se va transforma periodic și în funcţie de eveniment, pentru a putea găzdui activități dedicate copiilor, tinerelor talente sau activităților de familie.

„Sinagoga Ludica este un nou concept pentru acest spaţiu care este un spaţiu multicultural, un spaţiu care are posibilitatea de a se transforma”, a spus Angela Lupşea. Aceasta a subliniat că a gândit două tipuri de evenimente.
Primul este dedicat spectacolelor care vor fi jucate de către copii. Astfel, în fiecare zi de marţi, până în luna iunie a anului viitor, Asociaţia Culturală Teatrul de Copii, a cărui preşedinte este cunoscutul actor Şerban Borda, va susţine câte o reprezentaţie gratuită pentru toţi orădenii care vor să se bucure de un repertoriu bogat, cu titluri celebre din dramaturgia universală, în interpretarea jovială a copiilor. La ora actuală, Teatrul de Copii are 14 actori, cu vârste între 8 şi 15 ani, care vor prezenta spectacole precum: Scenele Meşteşugarilor, din Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare, Revizorul, de N.V. Gogol, Avarul, de J.B.P. Moliere, sau Gâlcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni – spectacol cu care s-a deschis oficial proiectul Sinagoga Ludică.

„În fiecare săptămână vom prezenta un titlu nou publicului, iar în luna decembrie, pregătim o surpriză. Un spectacol dedicat sărbătorilor, Spiriduşii, pe care îl vom crea împreună”, a spus Şerban Borda. Până în luna iunie a anului viitor, Teatrul de Copii va susţine 42 de reprezentaţii.
Al doilea eveniment cuprins în Sinagoga Ludică este dedicat socializării. Astfel, aşa cum a subliniat Angela Lupşea, în fiecare duminică, Caravana cu Jocuri va îmbia orădenii la activităţi care dezvoltă abilităţi sociale şi cognitive. Asociaţia Prietenii Veseliei pregăteşte un spectacol de umbre realizate din jocul mâinilor, iar lista rămâne deschisă şi pentru alte asociaţii care vor să propună activităţi pentru zilele de duminică.